Ouderen en mensen die zorg nodig hebben, moeten hun zorgvraag steeds meer zelf en binnen hun directe omgeving oplossen. Door grote veranderingen op het gebied van wonen en zorg, hebben veel verzorgingstehuizen hun deuren gesloten. Ondertussen willen steeds meer mensen het liefst oud worden in hun eigen woning en woonomgeving. Als gemeente gaan we mee in deze ontwikkeling. We willen dat mensen met een (aanstaande) zorgvraag zo lang mogelijk op eigen kracht zelfstandig kunnen blijven wonen: veilig en comfortabel in hun eigen vertrouwde woonomgeving. We blijven met onze partners werken aan goede voorzieningen binnen de muren van zorginstellingen voor mensen die daar recht op hebben.
We willen dat:
- Er voldoende geschikte woningen voor ouderen beschikbaar zijn, en op de goede plek;
- Ouderen zich bewust zijn van hun woonsituatie als er zorg nodig is en hun mobiliteit afneemt;
- Ouderen zich voldoende kunnen informeren op het gebied van wonen, welzijn en zorg;
- Ouderen die intensieve zorg nodig hebben vlot een plek kunnen vinden in woonvoorzieningen van zorginstellingen.
Met de volgende indicatoren wordt de voortgang van dit beleidsveld gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.
Prestatie-indicatoren | Beoogd |
Aantal (media)campagnes gericht op informeren ouderen over hulpmogelijkheden langer thuis wonen | 3 |
Hoe staan we ervoor?
In 2017 maakten we (als een vervolg op de analyse van 2013) een uitgebreide analyse van de toekomstige vraag naar ouderen- en zorghuisvesting. Hieruit bleek dat er in Groningen voldoende woningen voor ouderen zijn maar door de komende vergrijzing is er een te verwachten vraag naar wonen met zorg en levensloopbestendig wonen.
Wat willen we bereiken in 2019?
De campagne "Lang Zult U Wonen", waarin we ouderen bewust maken van hun woonsituatie en ze zelf de regie laten nemen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen, continueren we dit jaar. In 2019 willen we de campagne implementeren in de WIJ. Met het Huis van Morgen creëren we een "living lab" waar we samen met het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen, zorginstanties, corporaties en ouderen mogelijkheden onderzoeken om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen. Hierbij zoeken we samenwerking met de Healthy Ageing-sector in het bedrijfsleven.
Wat gaan we hiervoor doen?
- Moderniseren van bestaande woningen en woonomgevingen;
- Creëren "living Lab" in Huis van Morgen om woonmogelijkheden voor ouderen te ontwikkelen en inzichtelijk te maken;
- Onderzoek naar een seniorenproof Selwerd en de mogelijkheden van spin-off naar andere wijken.