Programma 8 Wonen

8.4.1 Energieneutraal wonen

Met de volgende indicatoren wordt de voortgang van dit beleidsveld gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie-indicatoren

Beoogd
2019

Aantal woningen dat jaarlijks energiebesparende of duurzame energiemaatregelen neemt via loket Groningen Woont Slim

1000

% corporatiewoningen met energielabel B of beter

-

Hoe staan we ervoor?

De gemeente Groningen is al jarenlang bezig met de ondersteuning van haar bewoners in het verduurzamen van de particuliere woningen. Sinds 2013 werkt zij met een energieloket: Groningen woont SLIM (GWS). Dit is een samenwerking tussen gemeente Groningen, KAW en de Gasunie. De resultaten zijn er: ieder jaar groeit het aantal woningen die met behulp van GWS zijn verduurzaamd. Meer dan 22.500 mensen hebben de website van GWS bezocht en er zijn ruim 2300 winkeladviezen gegeven.
De gemeente Groningen wil CO2-neutraal zijn in 2035 en wil de verduurzaming van de woningvoorraad versnellen. Er moet verschil gemaakt worden, meters maken op weg naar een verduurzaamde woningvoorraad. We hebben de stap gemaakt van advies naar levering van concreet aanbod, en dat werkt. Hiermee dichten we een belangrijk lek in het huidige Groningen woont SLIM: het verliezen van klanten bij de overgang naar het bedrijfsleven. We houden grip op het totale proces, optimaliseren de samenwerking met bedrijven en organiseren meer tevreden klanten.
Hieronder vind u het overzicht verkochte maatregelenverduurzaming woningen.

De samenwerking met buurtinitiatieven, de lokale energiecoöperatie Grunneger Power en Buurkracht is geïntensiveerd.

De gemeente Groningen doet met 4 innovatieve aanpakken mee aan het programma Innovatieve Aanpakken van de VNG. Doel van dit programma is het verhogen van het energetisch niveau van de bestaande particuliere woningvoorraad en de opschaling en versnelling hiervan, door middel van lokale en/of regionale innovatieve aanpakken. Onze aanpakken zijn gericht op:

  • VvE’s;
  • Uitrol van warmtepompen; Hiervoor wordt samengewerkt met de Gasunie en de woningcorporaties. Een extra impuls aan de verkoop van de warmtepomp is gegeven door de collectieve inkoop van de warmtepomp. Deze regionale campagne is in samenwerking met het GWS in 2018 uitgevoerd.
  • Slim toepassen van de slimme meter; Ruim 3200 bewoners hebben zich aangemeld voor Mijn energie zicht. Deze monitoringtool geeft handig inzicht in het verbruik en de besparingsmogelijkheden.
  • Een aanpak voor (energetische) woningverbetering bij huishoudens met een smalle beurs (in samenwerking met Westerkwartier). Aan dit project doen inmiddels meer dan 10 gemeenten mee.

Met de woningcorporaties zijn prestatieafspraken gemaakt. De afspraak is dat alle corporatiewoningen in 2020 gemiddeld label B hebben. In 2016 zijn we daarmee begonnen. Zo dienen onder andere binnen vijf jaar 1000 huurwoningen naar nul-op-de-meter te zijn gebracht, wordt er gewerkt aan bewustwording en gedragsverandering en moet geothermie zorgen voor gas-onafhankelijkheid. Samen met Groningen woont SLIM zijn vraag gestuurde modellen voor verduurzaming bij woningcorporaties ontwikkeld. Hierbij hebben bewoners zelf de keuze uit beperkte, ingrijpende of geen verduurzaming van de woning.

We zijn gestart met het grootschalig en bedrijfsmatig aanwenden van geothermie in het WarmteStad project, voor uiteindelijk 10.000 huishoudens. Dat doen we via een warmtenet in Paddepoel, Selwerd, Vinkhuizen en Zernike.

Tijdens de Noordelijke Klimaattop, op 9 november 2017, hebben de drie noordelijke provincies en zestien gemeenten, waaronder de gemeente Groningen, hun handtekening gezet onder de bestuurlijke afspraak dat er een actieplan moet komen om ‘huishoudens met een smalle beurs’ in de gelegenheid te stellen om te profiteren van de kansen die de energietransitie biedt. Samen met de gemeente Emmen, Leeuwarden en de drie provincies is gewerkt aan een actieplan. Deze is in oktober 2018 gepresenteerd. We gaan innovatieve, transparante en laagdrempelige maatregelen en constructies ontwikkelen. Kennis en ervaringen met deze doelgroep in de energietransitie willen we delen.  

Wat willen we bereiken in 2019?

Voortzetten van de winkel “Groningen woont SLIM”. Het loket moet bij meer bewoners bekend worden en meer particulieren ondersteunen bij het verduurzamen van hun woning. Per jaar gaan we voor 10.000 klantencontacten van unieke woningbezitters, met een conversie van 10%. De gemeente Groningen voert hierbij ook de regie in 22 andere gemeenten die meedoen aan het energieloket Intensievere samenwerking met de woningcorporaties met betrekking tot de prestatieafspraken en het realiseren hiervan.

Met de woningcorporaties willen we extra inzetten op het verduurzamen van de sociale huurwoningen. Het tempo van verduurzaming moet omhoog en de afspraken met de corporaties moeten helderder en ambitieuzer worden.

Wat gaan we hiervoor doen?

  •  Samen met Groningen woont SLIM werken aan bewustwording en gedragsverandering door onder meer campagnes, wedstrijden en slimme meters. Zie de paragraaf Duurzaamheid;
  •  Iedere inwoner van de gemeente Groningen moet Groningen woont SLIM kennen, begrijpen wat er te halen valt. Meer specifiek: een grotere naamsbekendheid van Groningen woont SLIM, een maximaal bereik bij de doelgroep en een hogere conversie richting concrete uitvoeringen. Zie ook de paragraaf Duurzaamheid;

Uitvoering geven aan het actieplan ‘ENERGIETRANSITIE VOOR MENSEN MET EEN SMALLE PORTEMONNEE’

  • We gaan samen met het sociaal domein een reeks oplossingsrichtingen en instrumenten ontwikkelen om, waar mogelijk, energiearmoede te voorkomen of te verlichten;
  •  Ontwikkelen van een nieuw meetinstrument waarmee we het verduurzamen van de woningvoorraad kunnen nagaan. Samen met de woningcorporaties de verduurzaming van de sociale woningvoorraad naar een hoger niveau brengen. Zie ook de paragraaf Duurzaamheid.
ga terug