Programma 10 Veiligheid

10.1.6 Radicalisering, Extremisme en Polarisatie

Radicalisering is nog steeds een actueel thema. Hoewel het aantal jihadistische aanslagen in Europa sinds oktober 2017 is  afgenomen,  was het dreigingsbeeld de afgelopen tijd in Nederland onrustig. Dit heeft onder meer te maken met aanslagen door eenlingen, met aanhangers van de jihadistische beweging zich bezighouden met een aanslagplanning in Nederland. Van de komst van ‘terugkeerders’ naar Europa gaat een lange termijndreiging uit. Zij kunnen deel uitmaken van nieuwe transnationale netwerken die een rol spelen bij het verspreiden van het gedachtengoed en het faciliteren en voorbereiden van aanslagen.  IS en Al Qaída zijn van strategie veranderd en richten zich op prediking (Dawa) en sociale activiteiten, en op het verspreiden van het Salafistische gedachtengoed.
De opleving van rechts-extremistische bewegingen kent twee gezichten: zwak leiderschap en ontbreken consistente organisatievorm én kleinschalige professionele cellen en eenlingen die bereid lijken om geweld te gebruiken. De omvang van extreemrechtse geweldsdreiging in Nederland blijft relatief beperkt.
Het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland blijft niveau vier (op een schaal van vijf).


Hoe staan we ervoor?

De afgelopen jaren hebben we flink geïnvesteerd in het trainen van eerstelijnswerkers, zodat zij signalen kunnen oppikken en weten hoe te handelen. De teller staat op ruim elfhonderd getrainde professionals, waarmee we circa honderd en vijftig organisaties (extern) en afdelingen (intern) betrokken hebben bij de lokale aanpak van radicalisering en extremisme.
Op basis van deze aanpak zijn we in 2017 door het Europese ‘Radicalisation Awareness Network’ geselecteerd voor deelname aan het programma BOUNCE. Dit is gericht op het geven van weerbaarheids-trainingen aan jongere kinderen, hun ouders/begeleiders en docenten. Voor de gemeente Groningen zijn 10 professionals opgeleid deze training te geven. We zijn begonnen in de groepen 7 en 8 van een basisschool. Met een train-de-trainer-programma willen we het aantal opgeleide trainers minimaal op peil houden en het liefst verder uitbreiden.
Vanaf de zomer van 2017 vindt een goed lopende weegploeg en casustafel plaats, conform het landelijk ontwikkelde modelconvenant 'Persoons Gerichte Aanpak Radicalisering en Extremisme', waarin vijf casuspartners hun samenwerking verankerd hebben: gemeente, OM, politie, Raad voor de Kinderbescherming en Reclassering Nederland.

Wat willen we bereiken in 2019?

  • We willen in elk geval 150 professionals een basistraining ‘herkennen radicalisering’ hebben gegeven en op twee scholen de BOUNCE weerbaarheidstraining verzorgd hebben, één in het voorjaar en één in het najaar;
  • Met het train-de-trainer programma van BOUNCE vijf nieuwe professionals opleiden;
  • Met een verdiepende training voor de vijf casuspartners van de casustafel ‘Persoons Gerichte Aanpak Radicalisering en Extremisme', de weegploeg en de casustafel verder geprofessionaliseerd hebben, in een adequate, tijdige en kwalitatief goede informatiedeling.

Wat gaan we hiervoor doen?

  • In 2019 bieden we tien keer de basistraining ‘herkennen Radicalisering’ aan voor professionals en twee keer een BOUNCE-training, van elk tien weken, aan een basisschool;
  • Voor de uitbreiding van het aantal BOUNCE-trainers bieden we eenmaal een train-de-trainer programma aan van drie dagen;
  • Met specifieke trainingen en expertmeetings vergroten en verstevigen we de kennis en kunde van het netwerk, de weegploeg en casustafel.
ga terug