Outlaw MotorcycleGangs (OMG's) hebben al jaren de aandacht van de overheid. OMG's zijn motorclubs die zich met enige regelmaat norm-overschrijdend en crimineel gedragen. Landelijk wordt door de overheid een zerotolerancebeleid gevoerd tegen OMG's. Eén van de speerpunten van dit beleid is de bestrijding van invloed en aanwezigheid van OMG's in de horeca. Hieraan ligt ten grondslag dat de aanwezigheid van OMG-leden in de horeca (grote) openbare orde risico's met zich meebrengt. Een nieuwe ontwikkeling is dat inmiddels, op vordering van het Openbaar Ministerie, drie OMG's door de civiele rechter verboden zijn verklaard.
Hoe staan we ervoor?
In de gemeente Groningen hebben we één OMG-clubhuis, in Haren. De gemeente heeft hier een goed beeld van en zal, indien nodig, handhavend optreden.
Eén van de in Groningen aanwezige OMG's is onlangs door de civiele rechter per direct verboden verklaard. Met het Openbaar Ministerie wordt overleg gevoerd over de handhaving van dit verbod. Initiatieven van een OMG om zich te vestigen in de gemeente worden in de kiem gesmoord. Dit doen we door gesprekken en, waar mogelijk, de inzet van bestuursrechtelijke instrumenten op basis van het bestemmingsplan, de Drank- en Horecawet en de APV. Ook werpen we barrières op tegen mogelijk indringen van OMG's in de bovenwereld. Binnen de tien Regionaal Informatie- en Expertise Centra (RIEC's) en het Landelijk Informatie- en Expertisecentrum (LIEC) werken verschillende overheden samen met als doel de schijnbare onaantastbaarheid van OMG's te doorbreken. De informatiepositie van de gemeente ten aanzien van de OMG's en de supportclubs is door de samenwerking met het RIEC, de politie en de Belastingdienst op peil.
Wat willen we bereiken in 2019?
We willen bereiken dat de OMG's of de daaraan gelieerde supportclubs geen ‘vaste voet aan de grond krijgen’ in horecabedrijven of buurtgebouwen, of een nieuw clubhuis kunnen starten. Daarnaast willen we de informatiepositie van de gemeente ten aanzien van de OMG's en supportclubs, in samenwerking met ketenpartners, op peil houden.
Wat gaan we hiervoor doen?
- Periodiek bespreken we met politie, OM, Belastingdienst en RIEC de noodzaak en mogelijkheid om maatregelen te treffen ter voorkoming van vestiging van een OMG-clubhuis en/of het indringen van een OMG in de bovenwereld;
- Wanneer daarvoor aanleiding is worden zogenoemde ‘stopgesprekken’ gevoerd met horecaondernemers/ pandeigenaren waar OMG-leden zijn gesignaleerd;
- Waar mogelijk worden bestuursrechtelijke maatregelen getroffen.