De Gemeente Groningen maakt deel uit van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Groningen (VRG). VRG, opgericht op 1 januari 2014, is een organisatie waarin brandweer, de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR), Gemeentelijke Kolom Groningen (GKG) en crisisbeheersing samenwerken. VRG heeft diverse samenwerkingsverbanden. Op het gebied van crisisbeheersing werkt VRG samen met de partners in crisisbeheersing (een samenwerkingsverband met politie, defensie, waterschappen, OM en omgevingsdienst) en andere overheidsorganisaties, bedrijven en maatschappelijke partners. Brandweer, GHOR, GKG en crisisbeheersing werken intensief samen met de Veiligheidsregio Drenthe (VRD) en Veiligheidsregio Fryslân (VRF).
De Veiligheidsregio Groningen heeft als taken:
- Het inventariseren van risico's van branden, rampen en crises;
- Het inventariseren van het bevoegd gezag over risico's van branden, rampen en crises;
- Het adviseren van het college van burgemeester en wethouders over de taak op het gebied van de brandweerzorg;
- Het voorbereiden op de bestrijding van branden en het organiseren van de rampenbestrijding en de crisisbeheersing;
- Het instellen en in stand houden van een brandweer;
- Het instellen en in stand houden van een GHOR;
- Het voorzien in de meldkamerfunctie;
- Het aanschaffen en beheren van gemeenschappelijk materieel;
- Het inrichten en in stand houden van de interne en externe informatievoorziening binnen de bovengenoemde diensten en organisaties.
Met de deelname aan de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Groningen wordt gezorgd voor een fysiek veilige gemeente, en adequaat optreden bij calamiteiten en brand.
Met de volgende indicatoren wordt de voortgang van dit beleidsveld gemeten.
Prestatie-indicatoren | Beoogd |
Aantal gecontroleerde kamer-verhuurpanden * | 900 |
Aantal bestuurlijke maatregelen na controle kamer-verhuurpanden * | < 10 |
* In Haren is deze controle tot nu toe niet uitgevoerd, er wordt gekeken naar mogelijkheden voor de toekomst.
Hoe staan we ervoor?
De taken van de Veiligheidsregio Groningen bevinden zich van oudsher op het terrein van de fysieke veiligheid, maar daarin is een verschuiving gaande, zowel op het gebied van de brandweerzorg als op het gebied van de crisisbeheersing. Bij de brandweerzorg komt steeds meer nadruk te liggen op de preventieve taken. Bij de crisisbeheersing zien we verschuiving naar andere domeinen dan fysieke veiligheid en een verbreding van de rol van klassieke rampenbestrijder naar moderne crisisbeheerser. Dit alles vraagt om een meer proactieve rol van de Veiligheidsregio Groningen.
Wat willen we bereiken in 2019?
Evenals andere veiligheidsregio’s zit de VRG in een fase van verkenning van haar maatschappelijke opdracht en de reikwijdte van haar rol in andere domeinen dan fysieke veiligheid. De Veiligheidsregio Groningen focust zich de komende jaren op het professioneel verrichten van de kerntaken brandweerzorg, geneeskundige hulpverlening, bevolkingszorg en crisisbeheersing. Daarnaast zal de Veiligheidsregio Groningen, in afstemming met het bestuur, haar rol op andere terreinen verkennen, door samen met partners nieuwe taken te onderzoeken en/of tijdelijk op te pakken.
De actuele beleidsdoelen zijn vastgelegd in het Beleidsplan Veiligheidsregio Groningen 2016-2019. De focus ligt op de verbinding met de maatschappij en de lokale gemeenschap, de vakbekwaamheid en preventie door burgers zelf.
Wat gaan we hiervoor doen?
- Cluster 'Stad van de Veiligheidsregio Groningen' draagt zorg voor de uitvoering van de activiteiten uit het jaarplan en de werkzaamheden op het terrein van brandveiligheid uit het Handhavings-uitvoeringsprogramma (Hup);
- De effecten van de herindeling met de gemeenten Haren en Ten Boer moeten in het jaarplan worden verwerkt.