Programma 10 Veiligheid

10.4.3 Aardbevingen

De nieuwe gemeente Groningen bevindt zich deels in en deels aan de rand van het gebied met aardbevingen ten gevolge van gaswinning. De (oude) gemeenten Ten Boer en Groningen werkten in het Programmateam Gaswinning & Aardbevingen al intensief samen op het dossier. Gemeente Haren was hier niet bij betrokken, aangezien zij buiten het aardbevingsgebied ligt.

Veiligheid staat voorop: we willen dat inwoners en bezoekers van onze gemeente zich veilig voelen. We willen dat de economische functie van Groningen zich ongestoord verder kan ontwikkelen en dat de gemeente juist kan profiteren van de investeringen die worden gedaan in het kader van de gaswinning/aardbevingseffecten.

Wij staan naast de mensen in het gebied en werken aan herstel van het vertrouwen tussen overheden en getroffen inwoners. In de dorpen waar in het kader van de aardbevingen woningen worden versterkt (voormalige gemeente Ten Boer), gaan we aan de slag met dorpsvernieuwing. In Ten Post en Woltersum hebben we hiervoor in 2018 al een begin gemaakt, daarnaast gaan we in het centrum van Ten Boer aan de slag.


Hoe staan we ervoor?

De schadeafhandeling is begin 2018 ondergebracht bij de onafhankelijke Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG).

De Minister van Economische Zaken en Klimaat heeft op 29 maart 2018 het besluit genomen om de gaswinning uit het Groningenveld versneld af te bouwen, en uiterlijk in 2030 te beëindigen. Dit besluit heeft gevolgen voor de versterkingsopgave, waarbij de gebiedsgerichte aanpak overgaat in een risicogerichte aanpak. Het versterkingsprogramma in onze gemeente, en de daarbij behorende prioritering en fasering, hebben we opgenomen in het Lokaal Plan van Aanpak.

Op 11 maart 2019 zijn bestuurlijke afspraken gemaakt over het Nationaal Programma Groningen (toekomstperspectief voor de regio) en heeft het Rijk met 4 gemeenten een convenant getekend over de financiering van de versterking van woningen in de zogenaamde Batch 1588.

Wat willen we bereiken in 2019?

In 2019 werken we aan de uitvoering van het Lokaal Plan van Aanpak voor de versterkingsopgave. Daarnaast werken we de plannen voor dorpsvernieuwing uit en maken we een start met de uitvoering, in combinatie met versterking. We maken voor de dorpsvernieuwing gebruik van de financiële middelen uit het Nationaal Programma Groningen (NPG).

We zullen samen met de regio de verlaging van de gaswinning kritisch blijven volgen, en met name een goede motivering van de gaswinningsbesluiten, zodat de veiligheid van onze inwoners structureel wordt verbeterd. We zetten in op een nieuwe governance-structuur, waarbij de NCG een rol krijgt als uitvoeringsorganisatie van de versterkingsopgave.

Het programma aardbevingen bij de gemeente Groningen zal dit jaar in de lijn van de ambtelijke organisatie worden ondergebracht.

Wat gaan we hiervoor doen?

  • We gaan in beroep tegen het gaswinningsbesluit 2018-2019, om blijvend druk uit te oefenen op Den Haag om te komen tot een snelle verlaging van het gaswinningsniveau;
  • Waar nodig reageren we kritisch op wetsvoorstellen en de uitvoering daarvan;
  • In de uitvoering gaan we ons concentreren op de versterkingsopgave in het Lokaal Plan van Aanpak:
    • We werken door aan de lopende projecten zoals de Fazanthof in Ten Boer en de Nije Buurt in Ten Post;
    • We pakken de regie op de uitvoering van de versterking van de woningen in de Batch 1588, conform het convenant dat hiervoor is gesloten met het Rijk. We maken hierover afspraken met corporaties en gaan in gesprek met particuliere eigenaren;
    • Samen met NCG monitoren we de voortgang in de versterkingsopgave;
    • We blijven met Rijk en regio in gesprek over versnelling en vergroting van de capaciteit om de versterkingsopgave uit te voeren;
    • In de loop van het jaar wordt het Lokaal Plan van Aanpak geactualiseerd op basis van nieuwe gegevens en planningen, waaronder de nieuwe HRA (Hazard and Risk Assessment);
  • Samen met de dorpen maken we integrale en breed gedragen plannen voor dorpsvernieuwing voor Ten Post, Woltersum en het centrum van Ten Boer;
    • Via de dorpstafels en bewonersavonden praten we met de dorpsbewoners over hun visie op de toekomst van de dorpen;
    • We vertalen dit in een integraal plan voor dorpsvernieuwing;
    • Voor de financiële ondersteuning van de dorpsvernieuwing maken we gebruik van de middelen uit het lokaal deel van het NPG;
  • Wij blijven ons hard maken voor een goede nieuwbouwregeling voor aardbevingsbestendig bouwen.
ga terug