Programma 2 Economie en werkgelegenheid

Relevante ontwikkelingen

Groei werkgelegenheid
Het gaat goed met de Groningse economie. In 2018 is de werkgelegenheid toegenomen met ruim 5.000 banen. Steeds meer mensen vinden een baan en met 871 nieuwe vestigingen is de economische structuur van de gemeente verder versterkt. De economische groei van de gemeente zet verder door en ook de verwachtingen qua groei voor 2019 zijn gunstig.

2016

2017

Aantal

%

Banen

135.012

139.151

4.139

3.1%

Vestigingen

16.644

17.451

807

4,8%

Bron: O&S Groningen peildatum, april 2018

De economische groei zorgt voor meer banen en meer vacatures, alleen wordt het steeds moeilijker om deze vacatures te vullen.

Arbeidsmarkt
Van de 6000 openstaande vacatures is 34% moeilijk vervulbaar (Arbeidsmarkt Groningen, UWV 2018). In verschillende sectoren ontstaan personeelstekorten, onder andere in de zorg, ICT en techniek. Bedrijven ervaren hierdoor een productiebelemmering. Daarnaast verandert door automatisering en digitalisering de arbeidsmarkt in een hoog tempo. Ook brengen demografische ontwikkelingen, zoals vergrijzing en ontgroening, uitdagingen met zich mee voor de vraag en aanbod van werk en personeel. Continuïteit in de focus op de sterke bestaande clusters Healthy Ageing en IT is hierom van belang.

Healthy Ageing

Al jarenlang werken de gemeente Groningen, kennisinstellingen, bedrijven en het Healthy Ageing Network Northern Netherlands samen met vele andere partners aan het thema Healthy Ageing; het vergroten van het aantal gezonde levensjaren van de inwoners van de regio. De Groningse concentratie van kennis rond het thema Healthy Ageing biedt veel kansen voor bedrijvigheid en werkgelegenheid in deze sector. In 2017 is samen met bedrijven, stakeholders en kennisinstellingen een strategische Healthy Ageing agenda geformuleerd om deze kansen te verzilveren. De agenda bestaat uit vijf prioritaire doelen, die samen met verschillende stakeholders in activiteiten en projecten worden uitgewerkt; innovatie en cross-overs, profileren, internationale samenwerking, opleiding en toekomstige ontwikkelingen arbeidsmarkt en praktische ondersteuning.

IT
Begin 2017 is het project “Groningen Digital City” van start gegaan in een samenwerkingsverband tussen de overheid, het bedrijfsleven en het onderwijs. Projecten die de digitale economie stimuleren worden aangejaagd, verbonden en geïnitieerd. Een van de uitdagingen is de mismatch op de arbeidsmarkt. IT is de sector waar de grootste procentuele toename in vraag naar werknemers verwacht wordt (Update Location Skills Audit Groningen-Assen). Aan de audit is een vervolg gegeven om meer inzicht te krijgen in het profiel van potentiële IT'ers (IT'ers terug naar de IT, 2018). Uit het onderzoek blijkt dat er mensen zijn met een IT-achtergrond en met IT- vaardigheden die momenteel niet in de IT werken, maar wel open staan om terug te keren naar de IT sector. In Noord Nederland ligt dit aantal rond de 30.000, waarbij redenen om mogelijk terug te keren direct beïnvloedbaar zijn door werkgevers.
Naast de mismatch op de arbeidsmarkt, focust Groningen Digital City zich op thema’s als onderwijs, emancipatie, cybersafety en het up-to-date krijgen van digi-skills voor ondernemers in de vorm van meet-ups als Google Digitale Werkplaats.

Snel internet in het buitengebied
Een betrouwbare en stabiele snelle internetverbinding voor burgers, ZZP-ers en bedrijven is in toenemende mate essentieel voor deelname aan het maatschappelijk en economisch verkeer. Dit geldt in gelijke mate voor woonkernen en buitengebieden, waarbij de kwaliteit van de internetverbinding in laatstgenoemde nogal eens achterblijft. De Europese Unie maakt zich met diverse maatregelen sterk voor opheffing van de ‘Digital Divide’ tussen stad en platteland. Dit onder meer door onder bepaalde voorwaarden staatssteun toe te staan voor nieuwe next generation access (NGA) netwerken in buitengebieden die geen adequate snelle internetverbindingen hebben. De Provincie Groningen wil in lijn daarmee de aanleg van nieuwe NGA Netwerken in het Groningse buitengebied stimuleren onder het project ‘Snel internet’. De uitrol hiervan is voorzien in 2019.

Coalitieakkoord 2019-2022 gezond, groen en gelukkig Groningen

Groningen is en blijft de economische motor van het noorden. Het is belangrijk dat wij de groei van de werkgelegenheid blijven stimuleren. De komende jaren koersen we op een toename van 5.000 banen. Kennis, innovatie en ondernemerschap zijn de belangrijkste pijlers onder onze economie. Wij moeten ons gezamenlijk blijven inzetten op de ontwikkeling van Groningen als internationale, innovatieve kennis- en onderwijsstad. We ondersteunen waar nodig onze bedrijven en kennisinstellingen in de internationale samenwerking, met oog voor maatschappelijke kwesties en mensenrechten. We continueren onze inzet op Healthy Ageing, IT en energie(transitie) en ook op de creatieve industrie. Een belangrijk aandachtspunt de komende jaren is de (mismatch op de) arbeidsmarkt. We stimuleren ondernemerschap, innovatie, (technische) ontwikkelingen en experimenten. We zetten in op het aantrekken, opleiden en behouden van talent. Talentontwikkeling is een centraal thema in de Nederlandse economie en dé bepalende factor voor een goed vestigingsklimaat.  Bij het bevorderen van de werkgelegenheidsgroei willen we gebruik maken van het Nationaal Programma Groningen door middel van het ondersteunen van economische projecten en ontwikkelingen.

De Sustainable Development Goals (armoede, ongelijkheid en klimaatverandering) gebruiken wij waar mogelijk als kapstok. Wij maken een plan waarin wij inzicht geven in onze kansen en die van onze partners op het gebied van circulaire economie.

Wij gaan aan de slag met de uitvoering van het actieprogramma Ondernemen met impact! Doel van dit actieprogramma is om (sociale) ondernemers te faciliteren en te stimuleren. Zo ondersteunen wij hen bij het behalen van hun maatschappelijke doelstellingen.

Vestigingsklimaat
We willen de gemeente Groningen als economische motor versterken en zo de werkgelegenheid faciliteren. We hechten groot belang aan groei van de werkgelegenheid en zetten in op inclusieve arbeidsmarkt. Kennis, innovatie en ondernemerschap zijn de belangrijkste pijlers onder onze economie. Hiervoor creëren we investeringsruimte voor verbetering van het vestigingsklimaat en versterken we de randvoorwaarden voor economische ontwikkeling. De opgaven en onderbouwing hiervoor hebben we benoemd in het meerjarenprogramma ruimtelijke economie.

Uitgangspunt bij nieuwe opgaven en gebiedsontwikkelingen is dat we zoeken naar mogelijkheden om investeringen, risico’s en opbrengsten eerlijk te verdelen. Hiervoor gaan we op zoek naar slimme maatschappelijke coalities, waarbij wij en onze partners beide verantwoordelijkheid voelen en bereid zijn tot investeren. Ook willen we op een integrale, gebiedsgerichte wijze onze opgaven aanpakken: We willen economische groei en kwaliteitsverbetering laten samengaan met ambities op energie en leefkwaliteit en waar mogelijk financiële middelen combineren.

Nationaal Programma Groningen
De gemeente Groningen gaat een grote en actieve rol spelen in het Nationaal Programma Groningen (NPG). Voor de dorpsvernieuwing komt vanuit het NPG geld beschikbaar. Ook voor de invulling van de sporen energie en economie/arbeidsmarkt hebben wij een actieve en ambitieuze aanpak waar de gemeente haar verantwoordelijkheid wil nemen.