Programma 8 Wonen

Relevante ontwikkelingen

De druk op de woningmarkt in de gemeente Groningen is nog steeds groot. De prijzen van woningen in de bestaande voorraad blijven stijgen, nieuwbouwwoningen worden snel verkocht en in de huurmarkt nemen de wachttijden toe. Ook de groei van het aantal (internationale) studenten leidt tot (piek)tekorten in het aanbod van wooneenheden voor jongeren. Gelukkig zijn er veel woningen in aanbouw. In de gemeente Groningen vinden op veel plekken nieuwe ontwikkelingen plaats, zoals in het Ebbingekwartier, rondom winkelcentrum Paddepoel, langs de Friesestraatweg en in uitbreidingswijken als het Reitdiep en Meerstad. Ook in Haren-Noord worden gezinswoningen gerealiseerd.

Voor jongeren en jonge starters zijn er diverse projecten in de aanbouw en verwachten we in 2019 een sterke toename van de productie: de Woldringlocatie aan de Friesestraatweg, Polaris aan de Zonnelaan en de nieuwbouw op de voormalige Tuinlandlocatie nabij de noordelijke ringweg leveren meer dan 1.000 nieuwe woningen op. Dit biedt ruimte zodat we ons beleid ten aanzien van kamerverhuur in de bestaande gemeente kunnen continueren en minder onttrekkingsvergunningen hoeven te verstrekken. Aanvullend daarop introduceren we in 2019 een vergunningstelsel voor verhuurders om malafide verhuurpraktijken het hoofd te kunnen bieden.

We merken wel een toenemende druk op de sociale huurwoningen. In de vastgestelde prestatieafspraken werken we daarom aan het toevoegen van netto ruim 200 sociale huurwoningen per jaar. Voor 2019 is daarbij een belangrijke opgave dat we de plannen omzetten in concrete projecten zodat de investeringsruimte van de corporaties optimaal voor de gemeente Groningen wordt ingezet. Ook hebben we in 2018 gezamenlijk wijkvernieuwingsplannen opgesteld voor een viertal wijken in de gemeente Groningen. In 2019 gaan we hieraan invulling geven: daarbij gaan fysieke ingrepen hand in hand met sociale maatregelen.

In 2019 zetten we volop in op nieuwbouw in de bestaand stedelijk gebied (onder andere in de Oosterhamrikzone, Eemskanaalzone, Reitdiepzone, Engelse Kamp) en de afronding van wijkvernieuwing in de Grunobuurt, Meerstad en Reitdiep. Hier realiseren we voor verschillende doelgroepen een gevarieerd aanbod van nieuwbouwwoningen. We gaan op zoek naar ontwikkelmogelijkheden voor nieuwe locaties (in de Eemskanaalzone, maar ook elders in de gemeente) en geven een impuls aan de sociale huurwoningmarkt. We geven dit de hoogste prioriteit; er zullen meer locaties moeten worden ontwikkeld voor koop, sociale huur en (middel)dure huur.  Van belang voor het daadwerkelijk realiseren van noodzakelijke nieuwbouw de komende jaren is dat we een stedelijk fonds opzetten waaruit de noodzakelijke (vaak onrendabele en project overstijgende) investeringen kunnen worden gefinancierd.

Ouderen en mensen die zorg nodig hebben, moeten hun zorgvraag steeds meer zelf en binnen hun directe omgeving oplossen. We gaan in 2019 daarom door met onze inspanningen op het gebied van ouderen- en zorghuisvesting. We willen het mogelijk maken dat mensen zo lang mogelijk op een goede manier in hun eigen woning kunnen blijven wonen, onder andere door het moderniseren van bestaande woningen en woonomgevingen en het verbeteren van de communicatie over wonen en zorg.

Coalitieakkoord 2019-2022 gezond, groen en gelukkig Groningen

Gerichte inzet op gemengde wijken
In nieuwe en bestaande wijken willen we dat er voor verschillende doelgroepen wordt gebouwd. Door het toevoegen en mengen van (sociale) koopwoningen, sociale huurwoningen en middenhuur willen we de doorstroming bevorderen. We zetten in op 30% sociale huurwoningen van de jaarlijkse woningbouwopgave.

Groei faciliteren
We hebben de komende jaren ruimte nodig voor het bouwen van duizenden woningen. Naast Meerstad willen we deze groei opvangen in de Reitdiepzone, het Suikerfabriekterrein en de Stadshavens (Eemskanaalzone). We richten ons daarbij op de bestaande stad en koesteren daarmee de groene ruimte tussen Groningen, Haren en Ten Boer. We bieden ruimte aan particulier opdrachtgeverschap en andere gezamenlijke wooninitiatieven.

Leefkwaliteit
In de woningbouwgebieden hebben we aandacht voor de leefkwaliteit. We willen voor deze locaties meer openbare ruimte en leggen onze ambities voor groen daarbij vast: voor de aanleg van parken, hoeveelheid snippergroen en de verhouding tussen collectief en privé groen.

Jongerenhuisvesting
We gaan door met het programma Campus Groningen om de groei van het aantal jongeren in de stad op te kunnen vangen. Met de nieuwe verhuurdersvergunning willen we ongewenst verhuurverdrag voorkomen. Voor de huisvesting van internationale studenten stellen we met onderwijsinstellingen en studentenorganisaties een uitvoeringsprogramma op.

Stedelijke Investeringsfonds
Om de groei van de gemeente op te vangen en de leefkwaliteit te versterken wordt de komende periode flink geïnvesteerd. Hierbij kijken we naar mogelijkheden om investeringen, risico's en opbrengsten eerlijk te verdelen tussen gemeente en marktpartijen. Om de kosten voor ons deel te dekken voeden we het Stedelijk Investeringsfonds, onder andere met de structurele (investerings) middelen uit het Programma Wonen.