Met haar kennis- en cultuurinstellingen, hoogopgeleide bevolking en instroom van jong (internationaal) creatief talent is Groningen een ‘City of Talent’. Wij willen ons de komende cultuurnotaperiode profileren als dé culturele ‘City of Talent’ van Nederland. We blijven werken om het inspirerende klimaat van de gemeente te behouden en jong talent de kans te bieden zich hier te ontwikkelen. We bouwen verder aan waar we goed in zijn.
Hoe staan we ervoor?
We hebben drie initiatieven van jonge makers, ZUHAUSE, The Resort en Teddy's Last Ride een opstartbudget gegeven om zich te kunnen ontwikkelen; experimenteren, speeluren maken, exposeren en optreden. We zijn regelmatig met deze partijen in gesprek om te horen hoe het gaat. In het kader van We the North ondersteunen we drie regionale talentontwikkelingsprogramma's; Station Noord, Up North en Hit the North. Hierbij werken instellingen en overheden nauw samen.
We hebben een start gemaakt met onderzoeken hoe talenten en jonge makers in de beeldende sector ondersteund kunnen worden.
We hebben een Quickscan Broedplaatsenbeleid en ateliers laten uitvoeren om vraag en aanbod te inventariseren en beleidsopties te verkennen om het huidig startup en talentenklimaat te behouden. Uit de quickscan blijkt dat de creatieve industrie groeit en zo ook de vraag naar betaalbare huisvesting voor startende initiatieven. De aanbeveling is om als gemeente de bestemming als broedplaats te faciliteren en één aanspreekpunt te organiseren voor het beoordelen van aanvragen en vergunningen om zo kansen te optimaliseren. Huidige broedplaatsen zijn bijvoorbeeld; Het Suikerunieterrein, De Biotoop en Woldwijk.
Wat willen we bereiken in 2019?
- Voortzetten van de opstartbudgetten voor talentontwikkeling;
- Samenwerking in de beeldende sector in de gemeente en Noord Nederland stimuleren om talenten meer kansen te bieden;
- Voortzetting ondersteuning Station Noord, Up North en Hit the North;
- In 2019 willen wij opnieuw een aantal jonge talentvolle kunstenaars middels stipendia financieel ondersteunen om hen in staat te stellen een volgende stap in hun carrière te maken door bijvoorbeeld het volgen van een vervolgopleiding, een studiereis of het maken van nieuw beeldend of literair werk;
- We willen de European Border Breakers Awards (EBBA’s) voor jonge veelbelovende Europese artiesten behouden voor het Eurosonic Noorderslag Festival in Groningen.
Wat gaan we hiervoor doen?
- In We the North verband ontwikkelingen op het gebied van talentontwikkeling monitoren en samenwerking beeldende kunstsector stimuleren;
- Op basis van de Quickscan Broedplaatsenbeleid en ateliers hebben we samen met ruimtelijke economie een aantal maatregelen geïdentificeerd om het broedplaatsaanbod en de ateliervoorraad op peil te houden bij een aantrekkende vastgoedmarkt. Samen met stakeholders en interne partijen gaan we verbeteringen doorvoeren;
- Wij reiken twee Hendrik de Vriesstipendia, het George Verbergstipendium en de Andrea Elkenbracht studiebeurs uit aan vier of vijf door een professionele jury gekozen kunstenaars. Wij onderzoeken momenteel de mogelijkheid of het Centrum Beeldende Kunst vanaf 2019 de organisatie van het Hendrik de Vriesstipendium op zich kan nemen. Tot en met 2018 deden wij dit als gemeente zelf;
- In juli 2018 is bekend gemaakt dat Eurosonic Noorderslag op basis van een degelijke en vernieuwende aanvraag de komende jaren de Music Moves Europe Talent Awards mag uitreiken. Deze prijs is de opvolger van de EBBA’s.