Programma 8 Wonen

Deelprogramma 8.6 Cultuurhistorie en archeologie

Ons doel is het beschermen, in standhouden en zorgvuldig beheren van het cultuurhistorisch erfgoed, zowel boven als onder het maaiveld. Om duidelijk te maken wat we daarmee voor ogen hebben, is in december 2017 een nieuwe erfgoednota uitgebracht. Het nieuwe erfgoedbeleid is gemeentebreed, zowel objectgericht als gebiedsgericht en het richt zich enerzijds op beschermd erfgoed, maar anderzijds ook op onbeschermde cultuurhistorische waarden. Centraal staat altijd de vraag hoe het erfgoed bij kan dragen aan de kwaliteit en de leefbaarheid van de gemeente van nu en straks. Daarom willen we ons erfgoed zo goed mogelijk een plaats geven in stedenbouwkundige- en bestemmingsplannen, om de eigenheid, de identiteit en de herkenbaarheid van plekken, locaties en gebieden in de gemeente te vergroten.

Door de herindeling met Ten Boer en Haren staan we komend jaar voor de opdracht het beleid en de werkwijzen op elkaar af te stemmen. Vooralsnog zullen we het bestaande beleid in de verschillende deelgebieden continueren.

Met de volgende indicatoren wordt de werking van ons beleid in dit deelprogramma gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Effectindicator(en)

Beoogd
 2019

Aantal gebouwen Rijksmonumenten

815

Aantal archeologische Rijksmonumenten

43

Aantal gemeentelijke monumenten

893

Aantal gemeentelijke archeologische monumenten

22

Aantal beschermde stadsgezichten

10

Aantal planologisch beschermde percelen

210

Lasten, baten en saldo

Lasten

€ 993

3,3 %

Baten

€ 0

0,0 %