We gaan zorgvuldig om met wat eerdere generaties ons nalieten. Via ons monumenten- en archeologiebeleid beschermen en behouden we ons cultuurhistorisch erfgoed; vanuit het besef dat de cultuurhistorie bijdraagt aan de kwaliteit van de leefomgeving en het vestigingsklimaat van de gemeente van vandaag en morgen. We stellen randvoorwaarden bij verlening van omgevingsvergunningen en verstrekken subsidies en laagrentende leningen voor instandhouding. We verzorgen informatie en documentatie zoals de Cultuurhistorische WaardenKaart op internet, organiseren publieksactiviteiten en communicatie: Open Monumentendag; Jaarboek Hervonden Stad; website; Twitter en werken samen met cultuurhistorische instellingen, zoals het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Daarnaast streven we naar het beperken van mijnbouwschade en de vervolgschade als gevolg van herstelwerkzaamheden. In december 2017 is de nieuwe Erfgoednota definitief vastgesteld.
Met de volgende indicatoren wordt de voortgang van dit beleidsveld gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.
Prestatie-indicatoren | Beoogd |
Aantal adviezen met betrekking tot wijzigingsverzoeken bij rijks- en gemeentelijke monumenten | 315 |
Aantal vergunningaanvragen (verleend/geweigerd) bij wijziging van rijks- en gemeentelijke monumenten | 150 |
Aantal bouwhistorische verkenningen en aantal bouwhistorische begeleidingen ten behoeve van vergunningverlening | 53 |
Hoe staan we ervoor?
Door de aantrekkende economie neemt het aantal vergunningaanvragen toe en daarmee ook het aantal adviezen.
Eind 2017 is de nieuwe Erfgoednota vastgesteld, met ruim 60 concrete actiepunten. Met de realisatie daarvan zijn we inmiddels gestart. Een van de belangrijkste onderdelen daarvan is de gemeentebrede inventarisatie en waardering van nog onbeschermde cultuurhistorische waarden. Hiervoor loopt een Europese aanbesteding, met naar verwachting een gunning in december. De uitkomst hiervan moet leiden tot een beleidsadvies ten aanzien van implementatie van te beschermen waarden in onder meer het Omgevingsplan.
De inbreng van de cultuurhistorie in de ruimtelijke ordening is een ander belangrijk speerpunt uit de Erfgoednota. We streven in het ruimtelijke domein naar een integrale afweging van belangen, waar het erfgoed ook onderdeel van uitmaakt. Uit onderzoek blijkt dat erfgoed ook bijdraagt aan de economie en de kwaliteit van de leefomgeving. Mede daarom letten we steeds nadrukkelijker op cultuurhistorische waarden bij bouwinitiatieven, ook als hier geen beschermde monumenten bij betrokken zijn. Cultuurhistorische waarden worden in (gemeentelijke) plannen ook steeds beter meegewogen.
De harmonisatie met Ten Boer en Haren zal in 2019 zijn beslag krijgen. Dit betreft niet alleen de uitvoering van de wettelijke taken, maar ook het gemeentelijke erfgoedbeleid.
Wat willen we bereiken in 2018?
Geleidelijke integratie en gelijkschakeling van het erfgoedbeleid en erfgoedwerk in de verschillende deelgebieden.
Naast ons reguliere werk (uitvoering van de wettelijke taken), zijn we bezig met de realisatie van het actiepuntenprogramma uit de nieuwe Erfgoednota. In 2019 willen we ten minste de gemeentebrede gebiedsgerichte inventarisatie en waardering van nog onbeschermde erfgoedwaarden in Groningen en Ten Boer afronden, Haren nemen we daarna zo spoedig mogelijk mee. Een en ander ten behoeve van planologische borging daarvan in het jaar daarna (verplichting vanuit de Provinciale Verordening).
Wat gaan we hiervoor doen?
- Beleid en regelgeving in de verschillende deelgebieden op elkaar laten aansluiten;
- Uitbouw Cultuurhistorische Waardenkaart in Haren en Ten Boer;
- Continuering uitvoering actiepunten nieuwe Erfgoednota;
- Continueren monumentenbeleid; verstrekken van laagrentende leningen en subsidies;
- Continuering project Bouwhistorische Verkenningen Binnenstad;
- Cultuurhistorie gemeentebreed gebiedsgericht inventariseren en waarderen ten behoeve van borging in ruimtelijke ordening;
- Uitwerking oude archeologische onderzoeken;
- Erfgoed gebruiken als ontwikkelkracht en om de economie te versterken;
- Communicatie en organisatie van participatie en publieksactiviteiten;
- Start maken met de verduurzaming van erfgoed volgens in de Erfgoednota afgesproken aanpak;
- Aardbevingsschade monitoren en eigenaren ten behoeve van zorgvuldig herstel.