Programma 1 Werk en inkomen

1.1.1 Regionaal arbeidsmarktbeleid

Op een goed werkende arbeidsmarkt zijn vraag en aanbod in balans; nu en in de toekomst. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij werkgevers, werknemersorganisaties en onderwijsinstellingen. Als gemeente hebben wij de rol van actieve initiatiefnemer en ondersteuner van de samenwerking tussen deze (sociale) partners. Wij richten ons op het totale arbeidsmarktbeleid.

Met de volgende indicatoren wordt de voortgang van dit beleidsveld gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie-indicatoren

Beoogd
2019

Aantal plaatsingen

700

Aantal plaatsingen of plekken gerealiseerd door SROI in de arbeidsmarktregio

700

Aantal gerealiseerde afspraakbanen in de arbeidsmarktregio*

2.445

* Dit betreft het oplopend totaal aantal afspraakbanen conform de regionale doelstelling.

Hoe staan we ervoor?

Het afgelopen jaar zijn belangrijke stappen gezet gericht op werk voor de bovengenoemde kwetsbare groepen; het 1000-banenplan is van start gegaan waarbij we middels SROI en opleidingstrajecten mensen uit de bijstand klaarstomen voor werk in de sector Bouw & Techniek. We realiseerden als regio het hoogste aantal afspraakbanen en werken met het onderwijs samen aan een goede aansluiting tussen school/ opleiding en werk, onder andere vanuit het project Sluitende aanpak werkzoekende jongeren. Hier gaan we het komende jaar onverminderd mee verder.

Wat willen we bereiken in 2019?

De verwachting is dat de Nederlandse economie ook in 2019 stevig door zal groeien. In bijna alle sectoren neemt het aantal banen toe en in 2019 stijgt het aantal banen naar 10,5 miljoen (bron: landelijke arbeidsmarktprognose 2018-2019 van het UWV).

Mede als gevolg van de veranderende arbeidsmarkt (flexibilisering & technologische ontwikkelingen) en ondanks de aantrekkende economie, is de tweedeling op de arbeidsmarkt de afgelopen jaren toegenomen. In meerdere collegebrieven hebben wij aandacht besteed aan de mismatch op de arbeidsmarkt die hieraan ten grondslag ligt. Lager opgeleiden, mensen met een arbeidsbeperking, 50-plussers en statushouders hebben moeite om werk te krijgen en behouden. Wij staan voor de gezamenlijke opgave om met alle arbeidsmarktpartijen te zorgen dat de inclusieve arbeidsmarkt gerealiseerd wordt. Als centrumgemeente werken wij hieraan binnen de arbeidsmarktregio Werk In Zicht (WIZ). We bevorderen de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt, waarin zowel het 'leven lang ontwikkelen' en de sluitende aanpak van werkzoekende jongeren centraal staat.

Wat gaan we hiervoor doen?

  • We voeren het 1000-banenplan uit;
  • We versterken Social Return in de regio;
  • We bevorderen een sluitende aanpak werkzoekende jongeren, inclusief de ontwikkeling van Route Arbeid-Entree en de invoering van de Boris methode binnen het project 'Sluitende aanpak werkzoekende jongeren';
  • We bewerkstelligen een goede aansluiting tussen Werk en GGZ door middel van het project Impuls Werk-GGZ;
  • Om de realisatie van afspraakbanen ook in 2019 te bevorderen, gaan we net als in 2018 door met het organiseren van informele ontmoetingen tussen werkzoekenden en werkgevers. Daarnaast blijft ook het Ateam (Afspraakbanenteam) actief. Dit team gaat informatiesessies en trainingen organiseren voor bedrijven. Ook wordt ingezet op deskundigheidsbevordering van accountmanagers en coaches. Het onderwijs en de overheidsinstellingen worden door middel van bijeenkomsten geïnformeerd over de afspraakbanen;
  • We blijven werken aan de optimalisering van de dienstverlening (werkgevers en werknemers);
  • We werken in gezamenlijkheid met de drie noordelijke arbeidsmarktregio's aan de realisatie van een investeringsagenda voor een wendbare en weerbare noordelijke arbeidsmarkt;
  • We werken intensief samen met werkgevers in kansrijke sectoren voor het realiseren van de match op werk;
  • We gaan aan de slag met de doorontwikkeling van het Werkbedrijf.
ga terug