Mensen die niet (betaald) kunnen werken, maar die wel iets willen doen, helpen we een handje. Meedoen is goed voor henzelf, ze nemen verantwoordelijkheden op zich en werken - al dan niet op vrijwillige basis - samen met anderen. Ook de samenleving kan hun inzet goed gebruiken. Ieder mens heeft talenten: we willen hen ondersteunen om die op de goede plek in te zetten, eenieder naar zijn mogelijkheden.
Soms is dat een dagbesteding of vrijwilligerswerk dat voldoening geeft, voor mensen met een beperking kan dat een beschutte werkplek zijn en voor weer anderen kan het een eerste stap zijn in de richting van de arbeidsmarkt.
Met de volgende indicatoren wordt de voortgang van dit beleidsveld gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.
Prestatie indicatoren | Beoogd |
Aantal mensen dat actief is op een P-baan | - |
Aantal beschutte werkplekken oud (SW) | 455 |
Aantal beschutte werkplekken nieuw (P-wet) | 96 |
Hoe staan we ervoor?
Meedoen
Meedoen is de verzamelterm voor activiteiten die ten doel hebben mensen in de bijstand te activeren. Dat doen we op verschillende manieren. Kansen in Kaart gaat uit van een positieve bejegening met als insteek het persoonlijk contact met mensen te herstellen. Als project is dit een succesvolle werkwijze gebleken, die nu is geborgd binnen onze reguliere dienstverlening. Met alle bijstandsgerechtigden (27 - 65 jaar) wordt minstens 1 maal per jaar een persoonlijk, open en stimulerend gesprek gevoerd over werk of activering. Mensen voelen zich gehoord en gewaardeerd in wat ze al doen. Mogelijkheden en kansen worden in beeld gebracht.
Een coach Meedoen kan mensen begeleiden naar en plaatsen op vrijwilligerswerk, een burger- of maatschappelijk wijkinitiatief of een Participatiebaan. Organisatorisch zijn de 11 consulenten van Kansen in kaart en de 14 coaches Meedoen in één afdeling ondergebracht. Ze doen hun werk in afstemming met de gebiedsgerichte aanpak. In Haren en Ten Boer vindt de begeleiding richting werk en participatie plaats vanuit het Toegangsteam en de Deel.
Nieuwe P-banen zien we vooral in de sectoren kinderopvang, zorg, zorgcentra, keuken, huishouding, gastheer/gastvrouw (Martiniziekenhuis) of printerbeheer (UMCG). Sommigen vinden zelf een plek, anderen met behulp van een coach Meedoen.
Beschut werk
Daarnaast bieden we (via Iederz) beschutte werkplekken aan voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking. Daarbij gaat het om (passend) werk, toegesneden op de doelgroep. In essentie voeren we twee wettelijke taken uit, waarvan sinds de invoering van de Participatiewet in 2015 de toegang tot de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) afgesloten is voor nieuwe instroom. Wel kunnen mensen vanuit detachering of een begeleid werken plek hier nog in terugstromen. Vanuit de Participatiewet kunnen mensen met een beperking nu instromen in nieuw beschut werken. Het Rijk heeft gemeenten verplicht nieuw beschut werk in te zetten en heeft gemeenten hiervoor een taakstelling opgelegd. Qua doelstelling sluiten we hierbij aan.
Wat willen we bereiken in 2019?
Meedoen
We vinden het belangrijk dat mensen participeren. De medewerkers van Werk en Participatie zijn nu al actief in de wijk en sluiten zoveel mogelijk aan bij de wijkaanpak, onder meer ter ondersteuning van de professionals die minder bekend zijn met de Participatiewet. Dit continueren we in 2019. In Haren en Ten Boer blijft in 2019 de begeleiding richting werk en participatie een onderdeel van de gebiedsgerichte dienstverlening. Wij Ten Boer benadert alle minima. Binnen Wij Ten Boer werken de consulent Werk, de projectleider Participatie en de ondersteuner voor statushouders samen om meer mensen te laten participeren in de samenleving. Hetzij werk, vrijwilligers werk of een Participatiebaan.
In 2019 gaan we daarnaast aan de slag met de doorontwikkeling van de Participatiebaan.
In 2019 start het Gebied-ondersteuningsnetwerk (GON). Naast Wmo dienstverlening kunnen mensen binnen dit netwerk ondersteuning ontvangen bij hun maatschappelijke deelname op grond van de Participatiewet (sociale activering).
Meer algemeen zetten we ook in 2019 sterk in op een andere bejegening van mensen in de bijstand, omdat we menen dat dit meer effect sorteert.
Beschut werk
Op het gebied van nieuw beschut werk hebben we een taakstelling vanuit het Rijk. We sluiten aan bij deze taakstelling. Daarbij willen we dit zo adequaat mogelijk organiseren. Te denken valt aan het optimaliseren van de begeleiding, het verbreden van de werksoorten en de verbinding met dagbesteding.
Mensen met een beperking die (vanaf 2019) actief zijn binnen 'Ben in de buurt', 'At Home First' of 'Zuid Vooruit' (GON) in een vorm van dagbesteding en potentieel hebben om zich verder te ontwikkelen naar een vorm van betaald werk, kunnen bij Iederz terecht. Iederz biedt deze mensen ondersteuning aan, gericht op het ontwikkelen van het arbeidsvermogen. We verwachten dat dit voor deze groep voor een belangrijk deel zal gaan om beschut werk. Hiermee leggen we nog verder de verbinding tussen de Wmo en de Participatiewet.
Wat gaan we hiervoor doen?
Meedoen
- We onderzoeken hoe we de inzet van coaches meedoen en consulten Kansen in kaart optimaal kunnen aansluiten bij de gebiedsgerichte aanpak. Zie ook de paragraaf Integraal gebiedsgericht werken ;
- In Haren en Ten Boer continueren we de bestaande werkwijze in het Toegangsteam en de Deel Zie ook de paragraaf Integraal gebiedsgericht werken ;
- We gaan door met de werving en begeleiding van mensen in een P-baan;
- Per 1 januari 2019 wordt sociale activering als re-integratie instrument uitgevoerd door 'Ben in de buurt', 'At Home First' of 'Zuid Vooruit' (GON). Mensen kunnen hier terecht wanneer ze langdurig ondersteuning nodig hebben bij het actief zijn. Zie ook de paragraaf Integraal gebiedsgericht werken .
Beschut werk
- Aanbieden van beschutte werkplekken voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking;
- Het organiseren van vormen van dagbesteding voor verschillende doelgroepen gericht (en ter voorbereiding) op beschut werk (of andere vormen van werk);
- Goede samenwerking behouden en aanvullende samenwerking opzetten met instroomkanalen voor nieuw beschut werk, zoals het Pro-Vso onderwijs, de WIJ-teams, het gebiedsondersteuningsnetwerk en zorginstellingen;
- Het investeren in adequate begeleiding en werksoorten voor de brede doelgroep;
- De bedrijfsvoering van het beschutte bedrijf versterken.