Met toezicht en handhaving bevorderen we dat mensen regels naleven. De politie kijkt vooral naar de openbare orde en veiligheid, de gemeente richt zich op de leefbaarheid en de lichtere veiligheidsproblematiek. Met toezicht en handhaving leveren we een wezenlijke bijdrage aan datgene wat Groningen graag wil zijn en behouden: een gemeente met een fijne, schone en veilige leefomgeving voor iedereen. Daartoe zijn wij zichtbaar, herkenbaar en aanspreekbaar aanwezig in de wijk. Wij functioneren als gastheer, maar als mensen de regels overtreden, treden wij stevig op. Wij hebben samenwerkingsafspraken met de politie over een samenhangende en gebiedsgerichte aanpak.
Het aantal evenementen in onze gemeente groeit, waarbij wij ook veel terugkerende evenementen hebben. Bij ieder evenement is er aandacht voor veiligheid, zowel in de voorbereiding als tijdens een evenement. Bij complexe evenementen werken we tijdens de uitvoering met een integraal werkend veiligheidsteam.
Hoe staan we ervoor?
Onze Buitengewoon Opsporingsambtenaren (Boa’s) zijn actief in de gemeente Groningen ter voorkoming van overlast en kleine ergernissen. Hiertoe werken zij intensief samen met de politie. We zetten gemeentelijke toezichthouders in bij (grootschalige) evenementen, bij voetbalwedstrijden van FC Groningen, maar ook bij de aanpak van jeugdgroepen. Wij blijven investeren in kennis, houding en gedrag van onze Boa’s en toezichthouders. Dit draagt bij aan de goede uitvoering van onze handhaving.
We gaan verder met het gespecialiseerde biketeam. Zo kunnen onze Boa’s op de fiets snel en wendbaar door de gemeente verplaatsen, met name in de binnenstad en enkele buitenwijken zoals Beijum en Lewenborg. Ook werken zij nauw samen met de politie om overlast op de Gele Loper aan te pakken.
In 2018 hebben we een nieuw registratiesysteem voor onze Boa’s geïmplementeerd. Hiermee kunnen we al onze meldingen goed registreren.
Wat willen we bereiken in 2019?
Het verder ontwikkelen van gerichte informatie over verstoring van de leefbaarheid en veiligheid blijft een belangrijk thema voor 2019. Daarom blijven we binnen de beschikbare capaciteit investeren op de doorontwikkeling van risico- en data-gestuurd handhaven. We gaan verder inzetten op meldingen clusteren en data uit verschillende bronnen categoriseren (werkgebied, soort overlast et cetera.) tot sturingsinformatie. Op deze manier kunnen we mensen en middelen zo efficiënt mogelijk inzetten, op die momenten en plekken waar dat nodig is.
Daarnaast bevorderen we de samenwerking met interne en externe partners. Hierin spelen de regiegroepen Veiligheid, de wijkteams van Stadsbeheer, waarnemingen van politie, handhavers, burgers, ondernemers en cameratoezicht een belangrijke rol.
Wat gaan we hiervoor doen?
- Uitvoeren toezicht- en handhavingstaken, onder andere bij evenementen, op basis van het handhavingsprogramma 2019;
- Doorontwikkeling data-en risico-gestuurd handhaven;
- Continueren supportersproject, waarbij de inzet is gericht op de-escalatie en voorkomen van voetbal gerelateerde overlast.