Programma 10 Veiligheid

10.1.2 Geweld

Onder het thema geweld vallen verschillende delicten zoals geweldsincidenten in het uitgaansgebied en huiselijk geweld. Onder huiselijk geweld verstaan we hier (ex)partnergeweld en ouder(en)mishandeling, exclusief kindermishandeling. Voor kindermishandeling verwijzen we naar deelprogramma 4.2.3 Interventies veilig opgroeien. De gemeente Groningen is als centrumgemeente samen met de andere Groninger gemeenten verantwoordelijk voor het ontwikkelen en invoeren van beleid om huiselijk geweld te bestrijden. Onze ambities staan in deelprogramma 4.2.4  Beschermd wonen, opvang en huiselijk geweld.

Geweldsdelicten hebben een hoge impact op slachtoffers en hun omgeving. Daarom hebben we aandacht voor deze verschillende vormen van geweld. We streven daarbij naar zo min mogelijk geweld, thuis en op straat.

Wij willen:

  • De objectieve en subjectieve veiligheid in het uitgaansgebied verbeteren;
  • Geweld in afhankelijkheidsrelaties duurzaam beëindigen;
  • Een veilige thuissituatie bevorderen;
  • Slachtoffers van huiselijk geweld direct veiligheid bieden.

Met de volgende indicatoren wordt de voortgang van dit beleidsveld gemeten.

Prestatie-indicatoren

Beoogd
2019

Aantal aangiften geweldsincidenten uitgaansgebied

< 525

Aantal meldingen huiselijk geweld *

> 900

Aantal opgelegde huisverboden

> 40

Aantal aangiften Veilige Publieke Taak (hulpverleners)

< 150

* Dit zijn niet-unieke meldingen, wat betekent dat er over één adres meerdere meldingen binnen kunnen komen. Hiermee meten we de meldingsbereidheid en het aantal meldingen die nader onderzocht worden door Veilig Thuis.

Hoe staan we ervoor?

Huiselijk geweld komt veel voor in onze gemeente. In 2018 zijn er in totaal 573 meldingen van huiselijk geweld (exclusief kindermishandeling) doorgegeven aan Veilig Thuis. Daarvan werd in 47 zaken een huisverbod afgekondigd. We faciliteren de vrouwenopvang en Veilig Thuis. Daarnaast voeren we de Wet tijdelijk huisverbod uit. Voor het duurzaam beëindigen van ernstig geweld is een huisverbod vaak niet voldoende. Daarom zijn we in september 2016 gestart met het project intensief casemanagement (ICM) bij ernstige en complexe zaken huiselijk geweld. Dit project wordt uitgevoerd door Veilig Thuis en loopt tot eind 2019. Casemanagers begeleiden het gezinssysteem intensief (maximaal 1 jaar) en organiseren de benodigde hulpverlening. We zijn in lijn met landelijke afspraken in 2018 samen met de andere Groninger gemeenten gestart met de ontwikkeling naar een multidisciplinaire aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling (MDA++), waarbij specialistische expertise wordt ingezet om een gezamenlijk hulpverleningsplan te maken voor het hele gezinssysteem. Deze aanpak wordt in 2019 doorontwikkeld.

Het thema dierenmishandeling in relatie tot huiselijk geweld is opgenomen in het activiteitenplan van het kenniscentrum van Veilig Thuis. We gaan onderzoeken op welke manier we de informatiedeling over dierenmishandeling kunnen stimuleren.

Wat willen we bereiken in 2019?

We willen het aantal geweldsincidenten in de horeca zo laag mogelijk houden. Wel willen we de aangiftebereidheid op dit gebied bevorderen. De meldingsbereidheid over huiselijk geweld willen we zo hoog mogelijk hebben. We willen zoveel mogelijk meldingen krijgen hierover, vanuit verschillende organisaties, familie of omwonenden. We willen in 2019 daarom meer dan 900 meldingen huiselijk geweld ontvangen.
Binnen diverse overheidsorganisaties wordt veel aandacht besteed aan geweld tegen medewerkers. Helaas komt dit op diverse plekken voor, zowel bij bijvoorbeeld de gemeente als bij politie en brandweer.
Wij willen dat er in het komende jaar niet meer dan 150 aangiften worden gedaan.

Wat gaan we hiervoor doen?

  • Door een strenge toepassing van het Handhavingsprotocol horeca willen we het aantal geweldsincidenten vanuit horecabedrijven zo laag mogelijk houden;
  • We gaan onderzoeken waarom de aangiftebereidheid van incidenten in de horeca laag is. We gaan hierover in gesprek met horecaondernemers om de aangiftebereidheid te bevorderen;
  • We faciliteren de vrouwenopvang en Veilig Thuis (centrumgemeente), voortzetten van project intensief casemanagement Veilig Thuis, ontwikkelen MDA++ (met onder meer het Veiligheidshuis en andere ketenpartners);
  • We ontwikkelen een regionaal actieprogramma voor een betere signalering en aanpak van alle vormen van huiselijk geweld;
  • We gaan onderzoeken op welke manier we de informatiedeling over dierenmishandeling kunnen stimuleren;
  • Vanuit de verschillende organisaties is er veel aandacht voor voorkoming van geweld tegen medewerkers met een Veilige Publieke Taak. Desondanks proberen we de aangiftebereidheid zo hoog mogelijk te houden.
ga terug