Programma 10 Veiligheid

10.3.1 Ondermijnende of georganiseerde criminaliteit

Ondermijnende criminaliteit bedreigt de integriteit van onze Groninger samenleving. Het gaat om zwaardere, georganiseerde vormen van criminaliteit, die niet of nauwelijks zichtbaar zijn met veelal een financieel motief als leidraad. Het zijn gesloten netwerken met mechanismen als onderlinge afhankelijkheid en onderdrukking om dat gesloten karakter te behouden. Door deze mechanismen zijn er vaak relatief weinig aangiften, waardoor de omvang van deze vorm van misdaad moeilijk te bepalen is. Ondermijnende criminaliteit gebruikt legale structuren als middel om de crimineel verkregen inkomsten daadwerkelijk ‘te gelde’ te maken. Daar ontstaat de verwevenheid tussen onder- en bovenwereld.  

Binnen de geïntegreerde aanpak van ondermijnende criminaliteit ligt het accent op de lokaal en regionaal bepaalde prioriteiten (drugscriminaliteit, witwassen/vastgoed, mensenhandel, fraude, milieucriminaliteit, motorbendes). Een effectieve aanpak vereist een georganiseerde overheid (politie, OM, gemeente, Belastingdienst) die alle middelen en instrumenten inzet die tot haar beschikking staan om het criminele ondernemersklimaat te verslechteren. Gezamenlijk wordt bepaald hoe strafrechtelijke, bestuursrechtelijke en fiscale interventies ingezet kunnen worden.

Met de volgende indicatoren wordt de voortgang van dit beleidsveld gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn staat er een streepje.

Prestatie-indicatoren

Beoogd
2019

Aantal adviesaanvragen bij bureau Bibob

8

Aantal geweigerde vergunningen op grond van Bibob-criteria

8

Hoe staan we ervoor?

We hebben onze regionale samenwerking binnen het regionaal informatie- en expertisecentrum (RIEC) verder uitgebreid. We zien een toename van het aantal integrale ondermijningsonderzoeken en zijn nauw betrokken bij het ontwikkelen van de regionale agenda bij de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Ook zijn we actief in landelijke gremia, waar de landelijke aanpak van ondermijnende criminaliteit gecoördineerd wordt.

Met betrekking tot illegale hennepteelt zijn in de gemeente op grond van de Wet Damocles in 2018 39 panden gesloten. De Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (BIBOB) wordt structureel toegepast en ook het intakeproces hiervan is verder geprofessionaliseerd. We zijn gestart met een casustafel ondermijnende criminaliteit en hebben een sterker beeld van de verschijningsvormen van ondermijnende criminaliteit in onze gemeente. Op basis daarvan willen we onze prioriteiten de komende jaren verder vorm geven.  

Wat willen we bereiken in 2019?

Ons voornaamste doel blijft onveranderd: we willen de georganiseerde misdaad en ondermijning in onze Groningse samenleving tegengaan. Dat blijven we doen in nauwe samenwerking met onze ketenpartners. Vanuit een sterkere informatiepositie werken we toe naar een thema- en gebiedsgerichte aanpak. Daarnaast blijven we onverminderd actief in het aanpakken van ondermijnende casuïstiek in onze gemeente.

Wat gaan we hiervoor doen?

  • Op basis van onze sterkere informatiepositie ontwikkelen we een meer informatie-gestuurde aanpak, om zo het effect van ons optreden te vergroten;
  • Op basis van onze informatiepositie stellen we prioriteiten, die we aan de hand van een thema- en/of gebiedsgerichte aanpak verder aanpakken. We doen dat in nauwe samenwerking met onze ketenpartners;
  • We houden focus op concrete casuïstiek. Het maximaal benutten van het Bibob-instrumentarium, de casustafel ondermijnende criminaliteit en onderzoeken in regionaal verband, blijven we onverminderd voortzetten;
  • We blijven investeren in de samenwerking met onze ketenpartners en in regionale en landelijke samenwerking.
ga terug