Mensenhandel betreft een vorm van georganiseerde criminaliteit waarbij mensen, veelal met list en bedrog, worden “verleid” arbeid te verrichten binnen bepaalde economische branches, waardoor zij geen sturing meer kunnen uitoefenen op hun eigen werk- en leefsituatie. Deze vorm van georganiseerde criminaliteit komt in de gemeente Groningen vooral voor binnen de (vergunde en niet-vergunde) prostitutiebranche.
Met de volgende indicatoren wordt de voortgang van dit beleidsveld gemeten.
Prestatie-indicatoren | Beoogd |
Aantal in behandeling genomen potentiële casussen door de ketenregisseur | 40 |
Hoe staan we ervoor?
We hebben gericht ingezet op toezicht en handhaving op illegale prostitutie. Betrokken ketenpartners raken steeds beter op elkaar ingespeeld. Het Veiligheidshuis is de ingang voor signalen en beoogt een laagdrempelig meldpunt te zijn.
Wat willen we bereiken in 2019?
We willen mensenhandel tegengaan door het creëren van een onaantrekkelijk afzetgebied voor daders van mensenhandel. Daarbij beogen we een afname van mensenhandel. Wij realiseren ons dat het grotendeels een onzichtbaar delict is met een zeer geringe aangiftebereidheid.
Wat gaan we hiervoor doen?
- Voortzetting ketenaanpak mensenhandel Noord Nederland door het toepassen van een eenduidige werkwijze van alle betrokken instellingen in Groningen, Friesland en Drenthe;
- We zetten in op vroegtijdige herkenning en het oppakken van signalen van mensenhandel;
- We zetten zo snel mogelijk in met interventies op daadwerkelijke signalen.