Programma 10 Veiligheid

Overzicht

De inwoners van de gemeente Groningen voelen zich veilig. Dat danken we aan inspanningen van verschillende partijen op het terrein van preventie, handhaving en zorg. Komend jaar willen wij, samen met de gemeenteraad, bekijken welke speerpunten wij gaan hanteren voor de verschillende wijken, dorpen en gebieden binnen onze gemeente. Dit zal worden verwoord in de nieuwe Kadernota Integrale Veiligheid 2020 – 2023.  

Ten aanzien van de herindeling is gebleken dat de werkwijze op veel werkgebieden hetzelfde is, op andere gebieden wijkt dit wat af. Wat bijvoorbeeld opvalt is dat in Haren en Ten Boer korte lijnen zijn tussen organisatie en tussen inwoners en organisaties. Hetzelfde bereiken we in de stad Groningen door op stadsdeelniveau te werken.   

Veiligheid is zeer verweven met de beleidsterreinen in programma 4: Welzijn, gezondheid en zorg, programma 9: Onderhoud en beheer openbare ruimte en paragraaf 1: Integraal gebiedsgericht werken.
Dit betekent dat de aanpak van veiligheidsthema’s bij uitstek een zaak is van samenwerken, afstemmen en informatie uitwisselen. Als gemeente verzorgen wij veelal de coördinatie en regie van deze samenwerking en afstemming.

De doelstelling(en) en relevante beleidsnota's van het programma staan hieronder. Via het menu hiernaast komt u bij de relevante ontwikkelingen, de bijdrage van verbonden partijen, de deelprogramma’s met bijhorende beleidsvelden, de financiën en de financiële risico’s.

Doelstellingen en relevante beleidsnota's

In onze gemeente:

  • Voelen de inwoners zich veilig in hun woon- en leefomgeving;
  • Is er zo weinig mogelijk geweld, thuis en op straat;
  • Kunnen kinderen en jeugdigen veilig en verantwoord opgroeien;
  • Wordt criminaliteit effectief bestreden.

Het programma is uitgewerkt in de volgende beleidsnota’s: