Paragraaf 7 Grondbeleid

Risico's van het grondbedrijf in relatie tot de reserve grondzaken en risicobeheersing

Het doel van de bestemmingsreserve Grondzaken is het vormen van een toereikende buffer voor het opvangen van schommelingen in de resultaten op de grondexploitaties en in het strategisch bezit. Winsten en verliezen worden ten gunste of ten laste van de reserve Grondzaken gebracht. De stand van de reserve Grondzaken en Grondbank per 31-12-2018 bedraagt 32,59 miljoen euro.

Begroting 2019
Voorgesteld wordt het rekening resultaat 2018 vanuit de grondcomplexen van 8,15 miljoen euro aan de reserve grondzaken toe te voegen. De reserve Grondzaken en Grondbank vormt een onderdeel van het totale weerstandsvermogen van de gemeente Groningen.

Weerstandsvermogen
In het exploiteren van (bouw)grond gaan niet alleen grote bedragen om, maar er zijn ook risico’s aan
Verbonden. Er moet rekening gehouden worden met een reëel bedrijfsrisico, zeker gelet op de lange looptijden, de soms relatief hoge boekwaarden, geprognosticeerde omzetten en de hoge nog te maken kosten en opbrengsten. Risico’s zijn om deze reden min of meer inherent aan projecten en grondexploitaties.

Het is daarom van belang dat er beschikt wordt over een buffer van voldoende omvang om onverwachte tegenvallers te kunnen op vangen. Deze buffer wordt het beschikbare gemeentelijke weerstandsvermogen genoemden wordt gevormd door een optelsom van alle elementen die ingezet kunnen worden om niet begrote kosten te dekken zoals; de Algemene Egalisatiereserve, Reserves zoals de reserve Grondzaken en Grondbank, Stille reserves etc. In de paragraaf 3 weerstandsvermogen risicobeheersing van deze jaarrekening wordt uitgebreid ingegaan op deze materie.

Benodigd weerstandsvermogen
De risico’s zijn geïnventariseerd en de omvang van het risico (bedrag in euro’s) is geschat. De weging van het risico met de kans van optreden leidt vervolgens tot het geschatte risicobedrag, wat integraal wordt opgenomen in het benodigde weerstandsvermogen De berekening is gebaseerd op verwachtingen en aannames met betrekking tot toekomstige ontwikkelingen.
Op voorhand is niet aan te geven welk risico zich uiteindelijk zal voordoen en zal leiden tot een tekort in de grondexploitatie.

De omvang van de risico’s van grondzaken op 31 december 2018, inclusief Meerstad bedraagt 80,93 miljoen euro. Dit is een aanzienlijke daling ten opzichte van de berekende omvang in de jaarrekening van vorig jaar. Dit wordt veroorzaakt doordat er rekening wordt gehouden met het geprognosticeerde voordeel in de grondexploitatie Meerstad. Met het voordeel heeft de grondexploitatie Meerstad een buffer om de nadelige effecten van nadelige scenario’s op te vangen. Dit verlaagt het risico van de grondexploitatie.
De helft van de benodigd weerstandsvermogen wordt bepaald door de grondexploitatie Meerstad. Het aandeel van de nog te ontwikkelen MVA is 9%, en van de BIE gronden 38%.
De omvang van het benodigde weerstandsvermogen voor de grondcomplexen wordt meegenomen bij de bepaling van het totaal gemeente brede benodigde weerstandsvermogen. (Zie voor uitgebreide toelichting paragraaf “Weerstandsvermogen en risicobeheersing”).

Bedragen x 1.000 euro

2019

2020

2021

2022

Jaarrekening 2018

80.994

81.045

80.230

79.150

Hierboven wordt het verwachte verloop van het benodigde weerstandsvermogen voor de grondcomplexen van de gemeente Groningen weergegeven. Deze zijn inclusief het benodigd weerstandsvermogen van de samengevoegde gemeenten Ten Boer en Haren. Hiervoor is in totaal 1,65 miljoen euro aan risico meegenomen.