Programma 2 Economie en werkgelegenheid

2.2.2 Bevorderen toerisme

We willen meer bezoekers naar de gemeente trekken die langer verblijven en meer geld uitgeven. Stadsbezoekers en toeristen komen vooral af op de gezellige binnenstad met interessante evenementen en activiteiten. Dit neemt niet weg dat ook het platteland wat voor deze mensen te bieden heeft, bijvoorbeeld de bijzondere natuur op de Hondsrug of het Paterswoldsemeer aan de zuidkant van de gemeente. Samen met onze partners en ondernemers werken we aan een aantrekkelijke en gastvrije binnenstad, aan een gevarieerd evenementenaanbod (programma 'Bruisende Binnenstad') en aan de promotie ervan. In dit beleidsveld is ook opgenomen de bediening van de bruggen, de verdeling van aanlegplaatsen voor hotelschepen, plezier- en beroepsvaart en kleine bootjes, inclusief toezicht en handhaving.

Indicatoren zoals het aantal toeristische overnachtingen, aantal binnenstadbezoekers en bezoekerswaardering zijn opgenomen als effectindicator bij deelprogramma 2.2 Aantrekkelijke gemeente.

Met de volgende indicatoren wordt de voortgang van dit beleidsveld gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie-indicatoren

Beoogd
 2019

Aantal overnachtingen op hotelschepen

5.000

Aantal overnachtingen van pleziervaart in gemeentelijke jachthaven*

1.500

*Wij signaleren dat het aantal overnachtingen van plezier vaart in de gemeentelijke jachthaven de laatste jaren is afgenomen.  Dit wordt onder andere veroorzaakt doordat steeds minder mensen, met name jongere generaties een boot bezitten. Dit is een landelijke trend die ook merkbaar is in de gemeente Groningen.

Hoe staan we ervoor?

De leisure-sector in Groningen blijft groeien. De toename aan toeristische bestedingen is gunstig voor onder meer de reisbranche, hotels en de verblijfsrecreatie. Ten opzichte van 2017 is het aantal overnachtingen in Groningen gestegen van 554.000 naar bijna 579.000 (een toename met ruim 4%). In 2013 was dit nog 425.000. In 2017 en 2018 hebben we samen met ondernemers, instellingen en Marketing Groningen onze toeristische opgaven verkend. De Groninger City Club heeft deze overgenomen in hun binnenstadagenda. We werken samen met deze partijen om de opgaven uit te voeren.

Havenwezen

De gemeente Groningen heeft in totaal 80 bruggen, op Amsterdam na het hoogste aantal in Nederland. Daarvan bedient de gemeente 49 bruggen. Onze waterwegen worden goed benut voor recreatieve en toeristische doeleinden en de beroepsvaart. De verdere groei van Groningen de komende decennia zorgt voor meer druk op de openbare ruimte en dus ook op het water. Een goede doorvaarbaarheid van deze waterwegen, maar ook een goede doorstroming van het wegverkeer, is van invloed op het functioneren van de algemene infrastructuur in de gemeente. Een goede en betrouwbare uitvoering van de bediening van de gemeentelijke bruggen speelt hierin een essentiële rol. We werken met onze brugbediening aan een vlotte doorstroming van het wegverkeer en een vlotte doorvaart. Dit doen we onder meer door bruggen op afstand te bedienen. Daarnaast hebben we in 2018 geïnvesteerd in de kwaliteit van de techniek van onze brugbediening. We hebben een nieuw camerasysteem aanbesteed. Zo houden we onze brugbediening op niveau en veilig.

Ten behoeve van de ombouw Zuidelijke Ringweg werken we vanaf 2019 met een aangepast niveau voor de dienstverlening. Dit heeft consequenties voor de doorstroming van de vaart, omdat de bedieningssnelheid van de bruggen is aangepast. In verband met de werkzaamheden in het kader van de Binnenstadsvisie en veranderende verkeer- en busstromen door de ombouw van de Zuidelijke Ringweg, blijven we, waar nodig, werken met aangepaste bedieningstijden voor de bruggen gedurende deze projecten om de verkeersdoorstroming zo goed mogelijk te reguleren.

Daarnaast werken we voortdurend aan de veiligheid en de kwaliteit van de brugbediening. Om onveilige situaties bij de bruggen te voorkomen blijven we investeren in maatregelen zoals: opleiding, ervaring en kwaliteit van het personeel. We hebben werkinstructies en protocollen met bedienvoorschriften geactualiseerd. Op basis hiervan geven we de opleidingsplannen voor brugoperators verder vorm zodat brugbediening veilig en vlot blijft verlopen.

Wat willen we bereiken in 2019?

Het gevarieerde aanbod van evenementen en willen we in 2018 verder doorzetten zodat nog meer bezoekers naar de gemeente komen, langer verblijven zodat ze een belangrijke economische impuls geven aan onze gemeente. Ook willen we de toeristische 'hotspot' Groningen verder stimuleren door samen met ondernemers en andere stakeholders te werken aan de realisatie van recreatieve en toeristische projecten. Verder werken we samen met onze hoteliers aan de versterking van Groningen als aantrekkelijke gemeente om in te overnachten.

Een veilige en vlotte doorstroming van land- en scheepvaartverkeer, waarbij het risico op ongevallen bij de bediening van onze bruggen op afstand zo veel mogelijk is gereduceerd, zowel voor gebruikers van onze bruggen (weg, water) als voor onze brugoperators.

Wat gaan we hiervoor doen?

  • Zorgen voor een gastvrije gemeente en binnenstad met een gevarieerd evenementenaanbod;
  • Ondersteunen van Marketing Groningen;
  • Faciliteren van ondernemers uit recreatieve en toeristische sector;
  • Versterken van de positie van Groningen als aantrekkelijke gemeente om in te overnachten;
  • Bruggen bedienen voor veilige en vlotte doorstroming van weg en waterverkeer;
  • Aanlegplaatsen verdelen;
  • Vernieuwd camerasysteem implementeren voor brugbediening.
ga terug