Paragraaf 1 Integraal gebiedsgericht werken

Centrum

Centrum

Wijken en buurten
Binnenstad , Binnenstad-Oost, A-Kwartier, Binnenstad-West, Hortusbuurt, Ebbingekwartier, Universitair medisch centrum Groningen, Hoofdstation en omgeving. De sociale voorzieningen van WIJ-Groningen zijn georganiseerd in WIJ Schilderswijk/Centrum en heeft een plek aan de Oosterstraat.

Hoe staan we ervoor?

De binnenstad vormt het kloppend hart van Groningen. Dagelijks komen veel mensen naar de binnenstad; om er te werken, te winkelen of te verpozen. Ook is er sprake van een groeiende groep bezoekers van buiten de gemeente. In de binnenstad wonen veel jongeren en eenpersoonshuishoudens, vooral studenten. De binnenstad kent de hoogste woondichtheid in de gemeente en dat alles draagt ertoe bij dat er sprake is van een dynamische leefomgeving. Dit zien we terug in het wijkkompas van de binnenstad. Zowel de fysieke als de sociale leefomgeving van de binnenstad kent lage scores. Dit is overigens al tientallen jaren het geval en maakt ook duidelijk dat er een groot verschil zit tussen de binnenstad en de overige woonwijken. Vooral de verouderde woningvoorraad, de technische kwaliteit en de beschikbaar- en betaalbaarheid wordt door bewoners van de binnenstad laag beoordeeld. Wel zijn de bewoners tevreden over het beheer en onderhoud van de binnenstad. Ook is de verloedering afgenomen, al blijft dit een probleem in de binnenstad. Op het gebied van de sociale leefomgeving zijn het vooral overlast en onveiligheid die in negatieve zin opvallen. Vooral jongerenoverlast, geluidsoverlast en in mindere mate drugsoverlast vormen een probleem. Over drugsoverlast valt nog op te merken dat deze in de afgelopen jaren duidelijk is afgenomen. Dit geldt ook voor onveiligheidsgevoelens. Over de kwaliteit van leven zijn inwoners van de binnenstad over het algemeen positief gestemd. Wel zijn een gemiddeld laag huishoudensinkomen en een ongezonde levensstijl (relatief veel roken en drinken) opvallend.

Gebiedsopgave
Het herwinnen van de openbare ruimte is één van de centrale opgaves in het coalitieakkoord. Met het terugdringen van geparkeerde auto’s en fietsen en de komst van meer groen en ruimte voor ontmoeting is dit het meest zichtbaar in de binnenstad van Groningen. Groningen is een fietsstad; 60 % van alle vervoersbewegingen gebeuren per fiets. Dit hoge fietsgebruik leidt tot een hoge fietsparkeerdruk. Tot dusver gebeurt dit voornamelijk op straat. Dit leidt tot gevaarlijke situaties, doordat er zoveel fietsen staan dat minder validen en hulpdiensten er niet langs kunnen. Ook komen er steeds meer terrassen bij en daarmee wordt de openbare ruimte beperkt voor voetganger en de doorgaande fietser.

Het klimaat verandert. Dit zal mogelijk leiden tot meer extreme weersomstandigheden. In steden zijn die gevolgen extra voelbaar door een gemiddeld hogere temperatuur in een stedelijk gebied dan in het omliggende gebied. Feit is dat in de meest versteende delen dit zogenaamde Urban Heat Island-effect het grootst is. Dit jaar voert de gemeente een stresstest uit om de consequenties van klimaatverandering in beeld te brengen. We weten nu al dat de binnenstad een hitte-eiland is. Om de temperatuur in de binnenstad te temperen nemen we maatregelen voor het vergroenen van de binnenstad.

Wat willen we bereiken in 2019?

Bestemming Binnenstad: verbeteren verblijf- en woonklimaat Binnenstad
Als uitvoeringsprogramma van de visie ‘Bestemming Binnenstad’ (vastgesteld in 2016) werken we binnen ‘Ruimte voor Jou’ volop aan het verbeteren van het verblijfsklimaat voor de voetganger en fietser. Na het verdwijnen van de bus in de westelijke binnenstad zijn we een proef gestart met alternatief vervoer in de vorm van een pendelbus. Op het gebied van herinrichting worden de werkzaamheden aan de Munnekeholm afgerond en werken we aan de planvorming voor de Reitemakersrijge en het ‘Minerva-plein’ op de kop van het Zuiderdiep. We bereiden de werkzaamheden voor rond de aanpak van het Akerkhof, de nieuwe verblijfsplek bij de Akerk. Datzelfde geldt voor de nieuwe Kattenbrug over het Schuitendiep, waarvoor de werkzaamheden starten in 2019. Dit jaar opent het Groninger Forum en is de Nieuwe Markt een nieuwe ontmoetingsplek midden in de stad. Ook starten we met de aanpak van de Grote Markt. Tevens geven we in 2019 een vervolg aan het vinden van oplossingen voor hinderlijk gestalde fietsen. Voor alle belangrijke projecten organiseren we binnenstadcafés om zowel van tevoren als tijdens uitwerkingen zoveel mogelijk input van bewoners, ondernemer en bezoekers op te halen.

Economische agenda: samenwerking en invulling G-kwadraat en evenementen
Ondernemers in de binnenstad zijn actief en in de meeste straten goed georganiseerd. Ze maken straten extra aantrekkelijk en sfeervol, denken met ons mee bij herinrichtingsvraagstukken en werken onderling goed samen. De leegstand is laag en de samenwerking met de gemeente is over het algemeen goed. Samenwerking tussen horeca, winkeliers en de markt blijven we stimuleren. Wel merken we dat de druk op de openbare ruimte toeneemt en dat we steeds vaker vragen krijgen om mee te denken in het eerlijk verdelen van beschikbare ruimte. Dit programma stellen we samen met ondernemers op. Evenementen die bijdragen aan de positionering van Groningen zijn bijvoorbeeld: Eurosonic Air, Zomerstad dat met name gericht is op gezinnen met kinderen en WinterWelVaart.

Toekomstvisie A-kwartier: uitvoeringsprogramma
In 2016 is de toekomstvisie voor het A-kwartier vastgesteld. De belangrijkste ambities uit de visie zijn de transformatie van de voormalige prostitutiepanden, de stimulering van kleinschalige bedrijvigheid en het inrichten van leefstraten. Alle plannen voor het A-kwartier worden in samenwerking met de bewoners en ondernemers voorbereid en uitgevoerd. De leegstandsverordening is er op gericht om de nog resterende leegstand in prostitutiepanden aan te pakken. De uitvoering van de verordening zal – indien nodig – voor een belangrijk deel in 2019 (en verder) plaatsvinden. In 2018 is voor de Visserstraat en De Laan een definitief ontwerp vastgesteld. De herinrichting van deze straten vindt in 2019 plaats, zodra de nutsbedrijven hun werkzaamheden met betrekking tot de kabels en leidingen hebben afgerond. Verder zijn de herinrichting van de Turftorenstraat, Kromme Elleboog en Akerkstraat in 2018 voorbereid. De plannen hiervoor worden in de eerste helft van 2019 definitief gemaakt. Naar verwachting kan dan na de zomer van 2019 worden gestart met de uitvoering.

  • Uitvoeren van de binnenstadvisie ‘Bestemming Binnenstad’. Een toelichting daarvan vindt u op www.ruimtevoorjou.groningen.nl ;
  • De overlast van de geparkeerde fiets aanpakken door onder andere inzet van fietsstewards;
  • Terugdringen van overlast, het vergroten van veiligheid en het handhaven van de openbare orde, waarbij veilig uitgaan een speerpunt blijft;
  • Sociale samenhang vergroten middels initiatieven van bewoners, ondersteund door WIJ Schilderswijk/Centrum;
  • Uitvoeren van de toekomstvisie A-kwartier in de Turftorenstraat, Kromme Elleboog en Akerkstraat;
  • Met het Wijkwethoudersbudget aansluiten bij initiatieven en kansen uit de wijken, passend bij de opgave in de wijk en het gebiedsprogramma.

Wat gaan we hiervoor doen?