Paragraaf 1 Integraal gebiedsgericht werken

Oost

Oost

Hoe staan we ervoor?

In Oost zijn het de grote woonwijken Lewenborg en Beijum die zich duidelijk onderscheiden van de verspreid liggende dorpen en nieuwbouwwijken in dit gebied. Daar waar de dorpen en nieuwbouwwijken overwegend goede scores halen voor de fysieke en sociale leefomgeving is dat in Beijum en Lewenborg niet het geval. In beide wijken is de kwaliteit van de leefomgeving een aandachtspunt. Dat heeft vooral betrekking op relatief veel inwoners zonder werk en een achterblijvende kwaliteit voor het opgroeien van kinderen. Ook op het vlak van gezondheid zijn er aandachtspunten: bewoners voelen zich relatief minder gezond en voelen zich vaker ongelukkig. Ook de beoordeling van de openbare ruimte is in Beijum en Lewenborg relatief laag. Hier betreft het in het bijzonder het beheer en onderhoud en verloedering en vandalisme. Over de dorpen en nieuwbouwwijken in Oost kan worden vastgesteld dat ze er goed voorstaan, ondanks de grote verschillen in bebouwing. In al deze gebieden geldt wel dat de beoordeling van het voorzieningenniveau laag is en dat de verkeersveiligheid en bereikbaarheid van deze gebieden door bewoners ook laag worden beoordeeld.

Gebiedsopgave
De armoedemonitor laat zien dat in Lewenborg en Beijum er relatief veel (geconcentreerde) armoede voorkomt. Door middel van diverse projecten en voorzieningen wordt geprobeerd de armoede te verlichten. Hoewel dit tot mooie resultaten heeft geleid, blijft het lastig de structurele problemen aan te pakken. Ook de Kinderombudsman constateert dat het vaak om ‘pleisters plakken’ gaat. Uit onderzoek komt naar voren dat een sluitende, integrale aanpak, gericht op empowerment cruciaal is. Verder is het belangrijk vroegtijdig in te grijpen bij schuldenproblematiek en wordt gewezen op het belang van maatwerk.

Binnen het armoedebeleid is met steun van woningcorporatie Lefier tot 1 juli 2020 een centrale plek ingericht die ruimte biedt voor bewonersinitiatieven. De Oude Bieb vormt een laagdrempelige toegang voor wijkbewoners en vindt aansluiting bij andere wijkinitiatieven. Deze plek is essentieel geworden voor initiatieven die bijdragen aan de armoedebestrijding in de wijk. De opgave is om deze voorziening te behouden voor Lewenborg.

In Lewenborg groeit een relatief groot deel van de kinderen op in achterstand. Het perspectief van de jeugd moet daarom worden vergroot. In de leeftijdscategorie 0-2 jaar moeten achterstanden in de ontwikkeling van kinderen worden voorkomen. In de leeftijdscategorie 13-23 jaar is een gerichte aanpak van jongerenoverlast nodig. De ruimtelijke woonomgeving in Lewenborg moet worden aangepakt. De openbare ruimte is in een aantal gebieden verrommeld, als gevolg van uitbreiding van tuinen.

Wat willen we bereiken in 2019?

Positief Opgroeien en Lewenborg XL
In Lewenborg hebben scholen, kinderopvangorganisaties, WIJ Lewenborg en de gemeente gezamenlijk gewerkt aan het opstellen van een integraal wijkplan voor een vreedzame wijk. Pijlers in dit wijkplan zijn: kansrijk, veiligheid en gezondheid. Doel is het voorkomen en tegengaan van achterstand, voorkomen van jongerenoverlast en vergroten van het perspectief van jeugd. Gericht op de problematiek van jongeren zijn al een aantal activiteiten gestart en deze worden in 2019 doorgezet.

Kansrijk Oost
Door middel van diverse projecten en voorzieningen wordt geprobeerd de armoede te verlichten. Omdat dit structurele problemen niet oplost, is een andere inzet nodig, gericht op het bieden van perspectief en op empowerment, aansluitend bij de behoefte van de bewoners en beter toegankelijke voorzieningen en minder versnippering. In 2018 is een plan van aanpak uitgewerkt voor een pilot vernieuwde aanpak armoede “Kansrijk Oost”. Deze pilot wordt in 2019 uitgevoerd. De resultaten van de pilot vormen input voor het nieuwe armoedebeleid . Uitgangspunten zijn met name de vraag en behoefte van het huishouden centraal stellen; intensieve begeleiding; empowerment; het verstevigen van het sociale netwerk; en voldoende inkomen voor het huishouden.

Stimuleren van bewonersinitiatieven Golvend Lewenborg
In Lewenborg is Golvend Lewenborg ontstaan vanuit betrokken en actieve bewoners. Golvend Lewenborg is een experiment en stimuleert op positieve wijze initiatieven van bewoners. WIJ en Gemeente ondersteunen en stimuleren dit ook in 2019.

Groenparticipatie en beheer in Beijum en Lewenborg
In beide wijken zijn er groepen vrijwilligers die bijdragen aan het groenonderhoud en speelplekkenbeleid. De gemeente stimuleert en ondersteunt dit. In Lewenborg inventariseren we welke verrommelde gebieden moeten worden verbeterd.

Wijkvernieuwing Beijum
In het uitvoeringsprogramma voor de wijkvernieuwing in Beijum wordt ingezet op een integrale aanpak van alle disciplines, een bundeling van maatregelen en een sterke samenwerking van partijen. Een aanpak die gericht is op meedoen, gezondheid, participatie en moet leiden tot meer zelfredzaamheid. Fysieke maatregelen in de openbare ruimte zijn de motor voor de sociale opgave. Een belangrijk speerpunt is de hierboven beschreven pilot vernieuwde aanpak armoede ‘Kansrijk Oost’. Daarnaast wordt ingezet op vernieuwing en versterking van bewonersparticipatie.

Corporaties, WIJ en gemeente gaan verder met de heerdenaanpak. In 2019 worden met de bewoners de plannen verder uitgewerkt en uitgevoerd voor de Atensheerd, Galkemaheerd en de Godekenheerd. Tevens wordt er een plan uitgewerkt voor de aanpak van de volgende heerden en vervanging van speelvoorzieningen.

In samenwerking met de scholen en kinderdagverblijven gaan we aan de slag met positief opgroeien, waarbij we de sociale infrastructuur in de wijk gaan verbeteren. Samen met de scholen wordt een plan gemaakt voor jongeren op gezond gewicht (JOGG). In 2018 is een taalhuis ontwikkeld, die voortgezet wordt in 2019 en verder. Tevens is er in 2018 voor kinderen een zomerschool gestart. Afhankelijk van de evaluatie wordt bepaald of en hoe dit gecontinueerd/uitgebouwd kan worden.

Beijum heeft extra aandacht nodig voor het beheer van de openbare ruimte. Samen met bewoners en Stadsbeheer willen we jaarlijks een plan opstellen met gebieden die met urgentie moeten worden aangepakt. Er wordt een stedenbouwkundige visie uitgewerkt, met specifieke aandacht voor de Wibenaheerd en de winkelpleinen oost en west. Deze visie levert input voor maatregelen in de heerdenaanpak.

Open Sportpark Kardinge
De doorontwikkeling van het sportpark Kardinge staat in het teken van de koppeling met wijkorganisaties, verenigingen, onderwijs en gezondheidscentra in de wijk Beijum. Doel is het bestaande netwerk te vergroten en de inzet van sport als instrument voor een gezondere samenleving. Het gebiedsteam werkt hierin samen met programma’s Gezondheid , Sport , Sport050 en het WIJ-team voor een Open Sportpark Kardinge en de verbinding met Beijum en Lewenborg.

Meerstad
In Meerstad wordt onderzocht wat mogelijkheden en wensen zijn voor evenementen en festivals. Samen met Sport, Cultuur en het CBK onderzoeken we de mogelijkheden. In 2019 starten we met de uitvoering van een plan voor speelvoorzieningen, een ontmoetingsplek, een moestuin en boomgaard op een weiland aan de Woldmeerweg. Dit plan is gezamenlijk met de speeltuincommissie, kinderen, scholen en betrokken bewoners gemaakt.

Ontwikkelen dorpsvisie Engelbert
Engelbert heeft te maken met een aantal ontwikkelingen: gevolgen van nieuwbouw in Meerstad, de nieuwbouw van de school en verbetering van het sportcomplex. De belangenvereniging wil gezamenlijk met inwoners van het dorp en de gemeente een herziene dorpsvisie ontwikkelen.

  • Samen met partners in de wijk uitvoeren van Lewenborg XL;
  • Uitvoeren van de pilot Kansrijk Oost, de vernieuwde aanpak armoede. In Beijum is dit onderdeel van de wijkvernieuwing;
  • Doorontwikkeling en uitvoering van wijkvernieuwing Beijum;
  • Heerdenaanpak continueren met Atensheerd, Galkemaheerd, Godekenheerd en stedenbouwkundig onderzoek naar Wibenaheerd.
  • Bewonersparticipatie: ontwikkelen en ondersteunen van buurtinitiatieven zoals Golvend Lewenborg, de Oude Bieb, Meerstad en dorpsvisie Engelbert.

Wat gaan we hiervoor doen?