Paragraaf 1 Integraal gebiedsgericht werken

Zuid

Zuid

Hoe staan we ervoor?

Het merendeel van de woonwijken in Zuid kenmerkt zich door de hoge waardering van wijkbewoners voor hun wijk, zowel wat betreft de fysieke als de sociale leefomgeving. Ook op sociaaleconomisch vlak, de kwaliteit van leven, hebben positieve beoordelingen de overhand. Dit geldt voor de nieuwe woonwijken, maar ook veel oudere wijken, zoals de Oosterpoort, de Herewegbuurt, de Rivierenbuurt en de Zeeheldenbuurt. Uit de wijkkompassen voor Zuid blijkt dat vooral de Wijert, en in mindere mate Corpus den Hoorn, zich onderscheiden op sociaal vlak. De kwaliteit van leven wordt vooral in de Wijert (en in mindere mate Corpus den Hoorn) beduidend lager beoordeeld dan stedelijk het geval is. Ook de kwaliteit van de openbare ruimte wordt lager beoordeeld. De Wijert is daarom aangewezen als wijkvernieuwingsgebied met prioriteit voor de komende jaren. De werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg A7 hebben voor de komende jaren impact op de aangrenzende wijken. Dat geldt voor de bereikbaarheid en verkeersoverlast in met name de Oosterpoort, de Herewegbuurt, de Rivierenbuurt en de Wijert.

Gebiedsopgave
De wijken Kop van Oost, Oosterpoort, Herewegbuurt, Rivierenbuurt, Badstratenbuurt, Zeeheldenbuurt, Grunobuurt en Laanhuizen verschillen sterk in demografie en sociaaleconomische samenstelling. Het is nodig om verbinding en samenwerking tot stand te brengen tussen verschillende bevolkingsgroepen en instellingen binnen deze wijken. Vanuit WIJ Rivierenbuurt, het Gebiedsondersteuningsnetwerk (GON), MFC de Stroming en Dig050 brengen we mensen bij elkaar en werken we samen aan het welzijn binnen de wijken. Eenzaamheid bij ouderen, samenleven van verschillende groepen naast elkaar maar niet met elkaar, armoede en leerachterstanden bij bevolkingsgroepen zijn een aantal opgaven die aangepakt moeten worden.

De uitvoering van de Aanpak Ring Zuid is begonnen. De invloed op de zuidelijke wijken is groot, dit roept vragen op en hier zijn antwoorden voor nodig. Een voorbeeld is het sluipverkeer wat kan gaan ontstaan.

De Wijert laat sociale en fysieke achterstanden zien in vergelijking met gemeentelijke gemiddelden. De opgave is deze achterstanden bij te stellen naar boven. Wij willen dat de kloof tussen arm en rijk in het gebied kleiner wordt. We willen het gebied laten groeien naar een inclusieve maatschappij met voorzieningen en kansen voor iedereen op basis van maatwerk en verschil. Hiervoor is samen met alle partijen een wijkvernieuwingsplan opgesteld en een integraal meerjarenplan gemaakt en begroot: De Wijkdeal de Wijert.

In Corpus den Hoorn is een tweedeling zichtbaar tussen arm en rijk, allochtoon en autochtoon, sociale huur en koop. We zien in delen van Corpus den Hoorn dat het risico bestaat op afglijden van de door de wijkvernieuwing behaalde resultaten, zowel op fysiek als sociaal gebied. Deze tendens moet worden omgekeerd.

Wat willen we bereiken in 2019?

Stadspark
Het Stadspark is het grootste park van Groningen en fungeert als de groene long van de binnenstad. Op basis van de uitgangspunten van de visie uit 2006 werken we aan een nieuwe visie voor het Stadspark. De belangrijkste vraag is hoe het park beter kan aansluiten op de binnenstad. Veel activiteiten zijn onbekend bij het publiek. Bij de herijking van de visie willen we dit beter zichtbaar maken en we willen belangrijke vraagstukken rondom het park beantwoorden over verkeer, wonen, aansluiting op het Suikerfabriekterrein, aansluiting op het Martini Trade Park, de drafbaan en de zuidelijke ringweg. Daarbij is het van het grootste belang dat de recreatieve functie veel beter bekend en benut wordt.

Wijkdeal De Wijert
Op basis van de Wijkdeal wordt in De Wijert gewerkt aan een integrale strategie met alle betrokken partijen om de achterstanden op te lossen. In de Wijkdeal is de agenda van de wijk weergegeven in de taal van de wijk. De gemeentelijke programmalijnen zijn hier ondergebracht in vijf thema’s: 1. Groen en buiten zijn; 2. Verkeer en infrastructuur; 3. Bouw en Duurzaamheid; 4. Meedoen en samen zijn; 5. Cultuur en historie. Dit geheel wordt uitgevoerd door bewoners, scholen, corporaties, ondernemers, gemeente en andere in de wijk actieve partijen. Prioritering en uitvoering van uit te voeren projecten wordt gedaan door alle deelnemende partijen, op basis van de uitslag van de stemweek.

Wijkvernieuwing in De Wijert
In de Wijert sluit de wijkvernieuwing aan bij de Wijkdeal. Met bewoners, woningbouwcorporaties, WIJ en andere betrokkenen in de wijk gaan we samenwerken om sociale problemen en armoede aan te pakken en om de sociale cohesie te versterken. Door mensen actief te begeleiden naar werk, door woonlasten in de toekomst onder controle te houden (door verduurzaming/aanpakken woningvoorraad) en door gezamenlijk met bewoners te kijken hoe er zo goed mogelijk gebruik kan worden gemaakt van bestaande regelingen en toeslagen (bijvoorbeeld Voorzieningenwijzer), willen we het percentage mensen dat in Wijert in armoede opgroeit verlagen. In 2018 is een start gemaakt met het opzetten van een proces, acties en samenwerking. In 2019 wordt hierop voortgeborduurd.

Om alle kinderen in de Wijert veilig, gezond en talentvol op te laten groeien is er een gezamenlijke aanpak Kansen voor Kinderen (Positief Opgroeien). Zo komt er onder andere een brugfunctionaris voor leerondersteuning. Er wordt gewerkt aan een wijkenergieplan voor De Wijert. Daarnaast werken we mee bij de ontwikkeling van het Masterplan Energie, dat ontwikkeld wordt door de woningcorporaties. Op termijn wordt een lastenverlichting verwacht. In de tussentijd wordt gekeken naar kansen voor kleinschalige projecten met onder andere Groningen Woont Slim en Grunneger Power. Er wordt gewerkt aan een impuls voor het groenonderhoud en vermindering van armoede, werkloosheid en eenzaamheid. Hiertoe is een initiatief gestart om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een leerwerktraject te bieden met baangarantie. In het kader van Wijkdeal de Wijert zullen projecten in de openbare ruimte door hen in de wijk uitgevoerd worden. In het kader van verkeer & veiligheid zijn vanuit de Wijkdeal diverse zaken in gang gezet waaronder een integraal verkeersplan, parkeren en onderhoud en veilig oversteken. Dit geldt ook voor projecten binnen het thema kunst, cultuur & historie.

MFA De Wijert
In de Wijert willen we een nieuwe multifunctionele accommodatie bouwen. Dit gebouw zal met haar activiteiten op het gebied van leren, ontwikkelen, ontmoeten en sporten een stevige impuls geven aan de wijkontwikkeling in Groningen Zuid. Deze multifunctionele accommodatie (MFA) in De Wijert wordt gebouwd voor de basisschool De Tamarisk, de bibliotheek van het Groninger Forum en de kinderopvang van Kids First. Op hetzelfde terrein bouwen we ook een Spelhal. Hier kunnen verenigingen en recreatiesporters buiten de schooltijden hun sport beoefenen. De buitenruimte zal met sport en spelapparatuur worden ingericht, zodat dit een plek wordt voor alle wijkbewoners. MFA De Wijert draagt in belangrijke mate bij aan de wijkvernieuwing en het versterken van de sociaaleconomische positie van de wijk.

Corpus den Hoorn
Samen met belanghebbenden willen we in Corpus den Hoorn een agenda samenstellen die als routekaart van de wijk kan dienen. Binnen dit proces willen we de verbinding tussen partijen en initiatieven stimuleren.  Partners hierbij zijn naast de bewoners: het WIJ-team, corporaties, ondernemers, scholen en sociaal culturele instellingen. Ook de aanwezigheid van het Sportknooppunt Corpus gaan we benutten als kans om - bij jong en oud - Healthy ageing te bevorderen door het aanbieden van een programma voor een gezonde leefstijl. We gaan samen met alle partijen werken aan een intensiever gebruik van de Semmelstee als sociaal cultureel centrum voor het hele gebied.

  • Ontwikkelen van een nieuwe visie voor het Stadspark;
  • Realiseren uitkomsten van Wijkdeal De Wijert;
  • Realisatie van MFA De Wijert;
  • Doorontwikkeling van het wijkvernieuwingsplan De Wijert, aansluitend bij de thema’s van de Wijkdeal;
  • Samenstellen van een gezamenlijke agenda voor Corpus den Hoorn, met een focus op gezondheid en een gezonde leefstijl;
  • Met het Wijkwethoudersbudget aansluiten bij initiatieven en kansen uit de wijken, passend bij de opgave in de wijk en het gebiedsprogramma.

Wat gaan we hiervoor doen?