Paragraaf 1 Integraal gebiedsgericht werken

Oude wijken

Oude wijken

Hoe staan we ervoor?

In Oude Wijken onderscheiden de woonwijken zich vooral door de kenmerken van de woningvoorraad, in het bijzonder het verschil in koop en huur. Wijken als de Hoogte, de Indische Buurt, de Oosterparkwijk en in mindere mate Kostverloren kenmerken zich door de grote voorraad goedkope huurwoningen, die in het bezit zijn van woningcorporaties. In genoemde wijken is in de afgelopen twintig jaar een stevige wijkvernieuwingsingreep gepleegd die deze wijken heeft behoed voor verder afglijden. Ook nu nog zijn de Hoogte en de Indische buurt voor de komende jaren weer aangewezen als wijkvernieuwingswijken. De wijkkompassen van beide wijken tonen aan dat deze aanwijzing terecht is. Met name voor de kwaliteit van leven van de wijkbewoners blijven beide wijken ver achter bij het gemeentelijk gemiddelde. Dit heeft vooral te maken met de kwaliteit van opgroeien van kinderen die in deze wijken groot worden en veel bewoners die moeite hebben met rondkomen. Armoede is een prominent thema in beide wijken. Ook de sociale leefomgeving wordt ongunstig beoordeeld. Veiligheid vormt in beide wijken al jarenlang een belangrijk aandachtspunt. Hierover kan wel worden vastgesteld dat vooral voor de Indische buurt de veiligheidsbeleving duidelijk is verbeterd in de afgelopen jaren.
Naast de Hoogte en de Indische buurt kennen ook de Oosterparkwijk en Kostverloren nog belangrijke sociale opgaven. De wijken met vooral particulier woningbezit, met name de Schildersbuurt, Oranjebuurt, Noorderplantsoenbuurt en Professorenbuurt, staan er goed voor. Al deze wijken zijn populair bij studenten en kenmerken zich door een levendige sociale leefomgeving. Door de relatieve ouderdom van de woningen is de technische kwaliteit hiervan wel een aandachtspunt.

Gebiedsopgave
In Kostverloren zijn veel goedkope huurwoningen. De wijk kent veel werkloosheid, mensen met een migratieachtergrond, en verwarde personen. Dit legt een grote druk op deze kleine wijk. De sociale opgave in Kostverloren moet in beeld worden gebracht. De situatie waarin mensen leven en vervolgens het vinden van werk en aanbieden van activiteiten en begeleiding dat past bij de- onzichtbare kwetsbare situatie van veel huishoudens.

De Oosterparkwijk staat er gemiddeld steeds beter voor, door de wijkvernieuwing en de komst van meer koophuizen. De kans op tweedeling tussen nieuwe en oude bewoners, tussen laag- en hoogopgeleid en tussen laag en hoog inkomen is echter groot. De opgave in de wijk is de inzet en activiteiten te richten op het verbinden van deze twee werelden. Ondertussen is er ook een hoge organisatiegraad in de wijk en is men niet onverschillig.

Het doorbreken van de sociale problematiek die al generatie op generatie aanwezig is in de Oosterparkwijk is een tweede opgave in de wijk. Ondanks de positieve ontwikkelingen van de afgelopen zes jaar blijft de wijk achter bij het gemiddelde van de gemeente. De opgave is om dit te doorbreken met een vernieuwende aanpak en niet met symptoombestrijding. Het sociaal programma ‘Oosterparkwijk in verbinding’ moet worden herijkt met een belangrijke rol voor bestaande en nieuwe accommodaties en samen met partijen als Toentje, WerkPro, WIJ.  

In de Schildersbuurt, Noorderplantsoenbuurt en Korrewegwijk hebben de meeste klachten van bewoners te maken met geluidsoverlast en fietsenoverlast. De stedelijke opgave in deze oude wijken is: het goed laten samenleven van bewoners met verschillende levensstijlen. Met de aanpak van de Jozef Israëlstraat is een begin gemaakt met herinrichting van de straat samen met bewoners en studenten. Deze kostbare maar duurzame methode versterkt het straatbeeld en het samenleven. In de Noorderplantsoenbuurt is deze methode te koppelen aan de herinrichting van de straten en verduurzaming van de buurt. Ook sociaal gezien is het van belang om bewoners met verschillende levensstijlen goed te laten samenleven. Hiervoor is een prominentere rol voor WIJS weggelegd.

Wat willen we bereiken in 2018?

Indische buurt en De Hoogte: werkprogramma ‘Wel moakt ’t verschil? 2018-2019’
Ondanks de lichte verbetering die de wijkkompassen laten zien, zijn er in sociaaleconomisch opzicht meerdere redenen om de inspanningen in deze wijken langdurig te intensiveren. Als opmaat voor de wijkvernieuwing zijn we hier in 2018 al mee gestart, dit zetten we in 2019 door. Het werkprogramma is samengesteld in samenwerking met de stedelijke programma’s armoede, maatschappelijke participatie en gezondheid. Binnen het werkprogramma richten we ons met de stratenaanpak op activering van bewoners en het actief aanbieden van ondersteuning voor wie dat nodig heeft. De buurtcoöperatie ‘De Goeie Buurt’ voert deze aanpak uit. In het armoedebeleid prioriteren we deze wijken met als doel zoveel mogelijk mensen in armoede te bereiken en verbetering in hun situatie aan te brengen. Dit doen we samen met de woningbouwcorporaties. Om de positie van kinderen en jongeren te versterken, hebben we met betrokken partijen een gemeenschappelijk plan ontwikkeld, gericht op de kansen en het realiseren van dromen van kinderen tussen 6 en 14 jaar, dit voeren we in 2019 uit.

Wijkvernieuwing Indische buurt en De Hoogte
Voor de Indische Buurt en De Hoogte is het de ambitie om er wijken van te maken waar kinderen gezond opgroeien, waar armoede aangepakt wordt, waar je kan bewegen en waar buurtbewoners elkaar kennen. De buurtoverstijgende opgaven richten zich op de sociale interventies die nodig zijn om de verbinding met en tussen de inwoners te versterken.

Zo’n 50% van de kinderen groeit op in armoede. Daarom willen we voor een gezonde, duurzame, kansrijke en ongedeelde aanpak de buitenschoolse activiteiten voor kinderen substantieel uitbreiden, ook qua locaties. Hiermee starten we in 2019. Naast spelen en ontmoeten willen we, in het kader van gezond eten, ruimte maken voor tuintjes die door de kinderen uit de wijk worden beheerd. Sport, spelen en cultuur verbinden. In 2018 is een fitnesspark geopend in het Molukkenplantsoen voor alle bewoners van de wijk. Alle speelplekken voor de jeugd in deze wijken worden in 2019 en de jaren daarna verbeterd en uitgebreid. Het theaterspektakel ‘De wijk de wereld’ wordt in 2019 opnieuw uitgevoerd, met inwoners uit de Indische buurt en de Hoogte.

De Bedumerweg is een barrière tussen de Korrewegwijk en De Hoogte. Herontwerp kan kansen bieden voor meer groen, sport en recreatie. In 2019 zal gestart worden met een onderzoek naar de mogelijkheden voor de Bedumerweg en de aansluiting op het Noorderplantsoen. In het verlengde daarvan mag het Noorderstation de groene entree van de wijk worden. De planontwikkeling hiervan start in 2019. Vanwege diverse vraagstukken worden samen met bewoners en betrokken corporaties voor diverse locaties inrichtingsplannen opgesteld. Zo is samen met bewoners en de woningcorporatie voor het Dehliplein een plan gemaakt dat we in 2019 gaan uitvoeren.

Oosterhamrikzone
De bereikbaarheid van dit deel van Groningen moet verbeterd worden om de groei van de gemeente op te kunnen vangen. Daarom werken we plannen voor een nieuwe auto- en busverbinding uit. De komst van deze verbinding wordt gekoppeld aan de herontwikkeling van de gebieden aan weerszijden van het Oosterhamrikkanaal en verbetering van het woon- en verblijfsklimaat in de Oosterparkwijk en de Korrewegwijk. Naast de verbinding bestaat het uit het fietsvriendelijk maken van de Korreweg, het vervangen van de Gerrit Krolbrug, een plan voor de busbaanbrug over het Van Starkenborghkanaal en verkeersmaatregelen om de doorstroming te verbeteren. In de vervolgfase is een aantal extra onderzoeken en aanvullende plannen nodig. Zo komt er een second opinion op het gebied van lucht en geluid, een plan voor het opvangen van parkeerplaatsen, inrichtingsplannen, een groenplan en komt er een ontwerp voor de fietsroute langs de huidige busbaanbrug.

Nieuwe accommodatie Oosterparkwijk
Met de sloop van het Treslinghuis is een belangrijke ontmoetingsplek in de wijk verdwenen. Het Grand café en het WIJ-team hebben een nieuwe plek gevonden elders in de wijk. De samenwerkende besturen van de accommodaties, WerkPro en de Bewonersorganisatie Oosterpark hebben, samen met de winnaars van de prijsvraag Who Cares, in opdracht van de gemeente een haalbaarheidsonderzoek gedaan naar de mogelijkheden van de Siebe Jan Boumaschool als nieuwe plek voor de wijk. Dit globale haalbaarheidsonderzoek wordt in 2019 verbreed naar de financiële haalbaarheid van de exploitatie en verbouwing.

Coöperatieve Wijkraad Oosterpark
In de Oosterparkwijk experimenteren we twee jaar met een Coöperatieve Wijkraad, we zijn gestart in januari 2018. Hierin nemen zowel wijkbewoners als gemeenteraadsleden plaats. Bewoners nemen deel op basis van loting. Vervolgens beslist de Coöperatieve Wijkraad over onderwerpen die er in de wijk toe doen. Dit baseren ze door het gesprek in de wijk te organiseren, onder andere met het Wijkpanel, bestaande uit 400 ingelote bewoners. Het gereserveerde budget van 2017 wordt meegenomen naar 2019 voor de inhoudelijke uitvoering.

Schildersbuurt
In de Schildersbuurt worden door diverse bewoners(groepen) initiatieven genomen voor de wijk. Het gebiedsteam blijft deze initiatieven faciliteren. Onder de paraplu van ‘Panorama Schilderswijk’ zijn we in gesprek met bewoners over belangrijke onderwerpen. In de Jozef Israëlstraat worden in 2019 de herinrichtingsplannen uitgevoerd. Deze plannen zijn tot stand gekomen in samenwerking met studenten en bewoners van de straat. Dit dient als voorbeeld voor een gedegen gezamenlijke aanpak om gedeelde overlast op te lossen.

Kostwinning
Op initiatief van verschillende accommodaties in Kostverloren is ‘Kostwinning’ een aantal jaren geleden gestart. Een proces dat heeft onderzocht of er uitbreidingsmogelijkheden van accommodaties zijn. In 2019 is dit proces uitgebreid naar de hele wijk Kostverloren, om samen met andere partijen en bewoners een visie voor de wijk te ontwikkelen. In Kostverloren starten we met een stratenaanpak dat past binnen dit proces: samen met het WIJ-team en de woningcorporatie Nijestee. Hiermee brengen we in kaart waar de verborgen problematiek schuilt.

Vervanging van riolering, kabels en leidingen
Bij de vervanging van riolering, kabels en leidingen in Kostverloren, Oranjebuurt en de Noorderplantsoenbuur t stellen we bewoners in de gelegenheid om hun ideeën voor aanpassingen van de eigen straat kenbaar te maken en waar haalbaar samen op te pakken. In de Oranjebuurt en Noorderplantsoenbuurt organiseren we schouwen per straat.

  • Uitvoeren van de Wijkvernieuwingsplannen Indische Buurt en de Hoogte;
  • Haalbaarheidsonderzoek uitvoeren naar de financiering en exploitatie van een nieuwe accommodatie in de Oosterparkwijk;
  • Uitvoeren van besluiten van de Coöperatieve Wijkraad Oosterparkwijk;
  • Doorontwikkeling van Kostwinning en uitvoeren van een stratenaanpak in Kostverloren;
  • Vervanging van riolering, kabels en leidingen in Kostverloren, Oranjebuurt, Noorderplantsoenbuurt;
  • Met het Wijkwethoudersbudget aansluiten bij initiatieven en kansen uit de wijken, passend bij de opgave in de wijk en het gebiedsprogramma.

Wat gaan we hiervoor doen?