Paragraaf 1 Integraal gebiedsgericht werken

Ten Boer

Ten Boer

Dorpen
Ten Boer, Ten Post, Garmerwolde, Thesinge, Woltersum, Sint Annen, Lellens, Wittewierum en Winneweer. In het gebied is in 2018 gestart met een gebiedsteam. Het sociaal team De Deel is onderdeel geworden van de WIJ-organisatie.

Hoe staan we ervoor?

Ten Boer telt circa 7300 inwoners en kent negen dorpen waarvan het dorp Ten Boer de duidelijke kern vormt. De meeste voorzieningen worden hier gevonden. Daaromheen liggen de kleinere dorpen. Tussen deze dorpen ligt een open agrarisch landschap met bijbehorende agrarische bedrijven. Uit de burgerpeiling van 2016 blijkt dat meer dan 95 procent van de inwoners het prettig vindt om in het dorp te wonen. Bijna iedereen voelt zich thuis en weinig inwoners zouden snel weggaan uit het dorp. Ook voelen bijna alle inwoners zich in het algemeen veilig in hun dorp. Wel komen er onveilige verkeerssituaties voor, ruim 60 procent geeft aan dat dit vaak of soms voorkomt. Veel inwoners vinden dat hun dorp de afgelopen jaren achteruit is gegaan, als gevolg van aardbevingsproblematiek. Men is tevreden over de meeste voorzieningen. Alleen over de jongerenvoorzieningen en het openbaar vervoer tussen de dorpen zijn weinig mensen tevreden. De inwoners van Ten Boer beoordelen hun eigen gezondheid als ruim voldoende. Over het algemeen ervaren de meeste bewoners weinig belemmeringen om deel te nemen aan de maatschappij. De dorpen kennen een bloeiend verenigingsleven op het gebied van onder andere sport en cultuur. De bereidheid van de inwoners om zich in te zetten voor hun dorp is groot, vaak via de dorpsverenigingen en de dorpshuizen. Zeven dorpen hebben een dorpsbelangenvereniging en een dorpshuis. De bewoners van Winneweer en Wittewierum vinden hun plek in Ten Post.

Gebiedsopgave
In Ten Boer staat de versterkingsopgave als gevolg van aardbevingen prominent op de agenda. Dit heeft grote impact op bewoners. Het gaat hier vooral om de dorpen Ten Post, Woltersum, Ten Boer, Winneweer en Wittewierum. In 2017 is deze versterkingsopgave ingebed in een proces van dorpsvernieuwing. Op basis van een lokaal democratisch proces waar bewoners, lokale ondernemers en andere belanghebbenden aan deelnemen wordt toegewerkt naar breed gedragen dorpsvernieuwingsplannen met uitvoeringsprogramma’s. Deze plannen moeten op alle beleidsvelden perspectief bieden voor de toekomst en richting geven aan de (versterkings)opgaven in en voor de dorpen.

Het bestuur van Ten Boer was altijd goed bereikbaar voor bewoners, vrijwilligersorganisaties, instellingen en bedrijven. Dit willen we behouden met het gebiedsteam als eerste aanspreekpunt. De uitdaging is om de afstand tot bestuur en organisatie zo klein mogelijk te maken, de lijnen kort te houden en goed bereikbaar te zijn. De komende twee jaren zijn een overgangsperiode waarin de harmonisatie van beleid een belangrijke opgave is. Hier is vanuit het gebiedsteam aandacht voor. Het plattelandsgebied van Ten Boer kent in vergelijking met de stad Groningen een andere maat en schaal als het gaat om voorzieningen en het gebruik ervan. Voorzieningen hebben een andere betekenis, een basisschool heeft bijvoorbeeld een belangrijke rol in een klein dorp. Dit vraagt om flexibiliteit en de mogelijkheid om te differentiëren in beleid. Een nieuwe voorziening voor jongeren staat op de agenda van het gebiedsteam.

De bereidheid van de bewoners van Ten Boer voor vrijwillige inzet en zelf dingen organiseren is groot. We willen deze cultuur van noaberschap behouden en waar nodig versterken.

Wat willen we bereiken in 2019?

Dorpsvernieuwing en versterking
De dorpen Ten Post, Woltersum en Ten Boer hebben als gevolg van de aardbevingsproblematiek te maken met een grote opgave voor versterking. In Ten Boer en Ten Post gaat het om een groot aantal woningen, die voor circa 70% particulier bezit zijn. Met de woningcorporatie Wierden & Borgen zijn afspraken gemaakt over de aanpak van het corporatiebezit. We pakken de versterking gebiedsgericht aan, ingebed in een proces van dorpsvernieuwing met als beoogd effect dat de dorpen sterker uit de versterking komen. Door ‘ruimte’ te creëren om elkaar te ontmoeten, de sfeer en het karakter van het dorp te behouden en waar nodig verbeteren. Vanuit het lopende proces van dorpsvernieuwing worden de brede opgaven die voor alle dorpen gelden, zoals de energietransitie, opgepakt.

Actuele Dorpsvisies
In 2016 zijn samen met de bewoners voor alle dorpen dorpsvisies opgesteld. Op dat moment was nog geen duidelijkheid over de versterkingsopgave en de omvang van de aardbevingsproblematiek. In het kader van het dorpsvernieuwingsproces wordt voor een aantal dorpen gewerkt aan vernieuwde dorpsvisies. Daarnaast willen we jaarlijks nog één of twee dorpsvisies actualiseren.

Samenwerking dorpen en gemeente
We willen dat ook na de herindeling er negen sterke, leefbare plattelandsdorpen zijn. De aandachtspunten vanuit de dorpen zelf dienen hiervoor als uitgangspunt. Hierbij gaat het vooral om goede nabijheid en benaderbaarheid van de gemeente; de uitdaging om te komen met initiatieven en ideeën om de leefbaarheid te vergroten; en de samenwerking met de gemeente bij initiatieven uit de dorpen. Samenwerkende dorpen zien we ook als een belangrijk speerpunt en willen samen met de dorpen actief werken aan het stimuleren van deze samenwerking. Hiertoe werken wij samen met de dorpsbelangenverenigingen aan de oprichting van een bovenlokaal en overkoepelend Dorpenoverleg.

Doorbraakproject
In de voormalige gemeente Ten Boer werkt sinds 2011 het sociaal team De Deel dat op een integrale wijze ondersteuning voor inwoners biedt. Het team krijgt een zeer hoge beoordeling van cliënten, kent de sociale infrastructuur goed en blijft binnen het beschikbare budget. Het team maakt nu onderdeel uit van WIJ Groningen en wil graag de huidige werkwijze voortzetten en op onderdelen versterken. Met het Doorbraakproject experimenteren we de komende drie jaar of de ondersteuning aan de inwoners beter wordt door zo vroeg en integraal mogelijk te werken, door de beslisstructuur te vereenvoudigen en door beslissingen zo dicht mogelijk bij de dorpscoaches te leggen.

  • Doorontwikkeling van een gebiedsgerichte werkwijze in Ten Boer, met de oprichting van een gebiedsteam en een WIJ-team;
  • Ontwikkelen van integrale vernieuwingsplannen voor dorpen en straten in Ten Boer, Ten Post en Woltersum, in samenwerking met bewoners en de stedelijke programma’s;
  • Actualiseren van bestaande dorpsvisies, en samenwerken met bewoners bij projecten die hieruit voortvloeien;
  • Behoud van goede dienstverlening in Ten Boer en de omliggende dorpen;
  • Stimuleren van gemeentebrede samenwerking van Dorpsbelangenverenigingen om hierdoor de last op besturen en vrijwilligers te verminderen én actieve en gezonde verenigingen te behouden.

Wat gaan we hiervoor doen?